Norvég Alap-pénzek sem jönnek, amíg az Orbán-haverok nyerik a közbeszerzéseket Magyarországon

Norvégia célja a közös piac használatáért cserébe adott pénzzel Magyarország uniós felzárkózásának segítése, nem a NER milliárdosainak és az Orbán család hűbéreseinek kitömése.
Cservenák Zoltán

2022. november 28. 14:47

Norvég Alap-pénzek sem jönnek, amíg az Orbán-haverok nyerik a közbeszerzéseket Magyarországon

November 23-án üléseztek az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok képviselői Brüsszelben, a tárgyalások fő témája az energiahelyzet volt. Egy közös nyilatkozatot szerettek volna elfogadni, ami megerősíti az uniós tagállamok, valamint Norvégia, Liechtenstein és Izland közötti megállapodást. Mivel Norvégia az Európai Unió legfontosabb gázszállítójává lépett elő, ez most különösen fontos lett volna az EGT számára.  

 

A közös nyilatkozatot azonban a magyar kormány vétója miatt nem jöhetett létre.

 

– írja a Népszava. A lap azt is hozzáteszi, ez volt a harmadik alkalom, hogy a magyar vétó miatt nem jött össze egy ilyen nyilatkozat. Ezt megelőzően idén májusban és tavaly novemberben is volt egy–egy ilyen húzása a magyar külpolitikának.

 

Mindkét fél sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem született közös nyilatkozat, de ennek nincsenek következményei az együttműködésre nézve” 

 

– mondta a Népszavának egy brüsszeli forrás. A lapnak azt is megerősítették: vélhetően a magyar–norvég vita áll a háttérben. Ennek lényege a Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi forrásainak elosztására kijelölt szervezet körüli nézeteltérés.

 

Izland, Liechtenstein és Norvégia most azon gondolkodik, hogy a 2021 és 2027 között járó sokmilliárdos forrás kifizetését ők is jogállamisági és korrupciós garanciákhoz kötik, mint az Európai Unió a felzárkóztatási források folyósítását.