Nőktől mindenkinek – szegedi női képzőművészek alkotásai a TIK-ben

A Partiscum Club Szeged, a Szegedi Szépmíves Céh és az egyetem kulturális irodájának közös kiállításán május 14-éig láthatók szegedi alkotók munkái a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Cservenák Zoltán

2022. május 04. 18:05

Nőktől mindenkinek – szegedi női képzőművészek alkotásai a TIK-ben

„Kitárulkozom, és szemérmes maradva, nő vagyok, a világ oltalmazó anyja” 

 

– hangzott fel Körmendi Gitta Nő vagyok című verse a kiállítás hétfő esti megnyitóján. A Partiscum Club Szeged és a Szegedhez kötődő képzőművészeket tömörítő Szegedi Szépmíves Céh, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös tárlatának célja, hogy megmutassa, mi rejlik a női alkotók lelkében, és az miként érvényesül a papíron, a vásznon vagy akár a fatáblán.

 

Csanádi Hajnalka festőművész olajfestményei mellett vegyes technikával készített alkotásait is beválogatták a május 14-ig látható tárlat anyagába. A tárlat központi helyén látható Négy szentség című képén a művész családjával együtt szerepel, és látható rajta Szent Antal is, aki az elveszett tárgyak és a várandós nők védőszentje. Szent Antalt egyébként az alsóvárosi ferences templomban lévő, ugyancsak Szent Antal-szoborról mintázta Csanádi Hajnalka.

 

„Négyen vagyunk rajta, mint az egység, a család megtestesülése, az aranyszínű kép alapja ház formájú. Nekem a családot jelképezi a ház, amit körbe vesz a puha fészket jelentő szőrme” 

 

– magyarázta az alkotói szándékot a művész, akinél a család központi témának számít. 

 

 

A technikáról azt mondta, elsősorban a különböző anyagok összehangolt használata érdekli, ezen belül is az foglalkoztatja, hogy az anyagok tapintása, látványa, fizikai tulajdonságai milyen érzéseket indítanak el az emberben, ezért bátran használ hétköznapi tárgyakat is alkotásaihoz, legyen az akár egy karácsonyi girland. Utóbbiból készült például a Medúza című képe.

 

A kiállításon fotográfiák is láthatók. Kollégánk, Szabó Luca Feketefehérek című gyűjteményéből, első kiállításának anyagából Nanine Linning koreográfus és Tánczos Adrienn színművész portréit választotta ki a Szegedi Szépmíves Céh. Szabó Luca az emberi arcban „utazik”, leginkább az arcvonások érdekességei, különlegességei foglalkoztatják, ezért kedveli a portréfotózást.

 

Az egyik sarokban az olaszországi Pisában élő és a Carrarai Szépművészeti Egyetem tanuló Dobrovich Zsófi grafikus munkái mellett megcsodálhatjuk Nagy Katinka grafikáját is, aki Írországban a Google-nak, MasterCardnak, Intelnek és Microsoftnak is dolgozott.

 

Mindannyian a Szegedi Szépmíves Céh tagjai.

 

 

A Szegedi Szépmíves Céh 1990 óta szerves része a szegedi kultúrának, a céh tagja volt a többi között Kass János, Veres Mihály, Varga Mátyás, Kopasz Márta, Dér Ferenc és Hévézi Endre is. 

 

Nagy Károly, a céh vezetője elmondta, a tárlat anyagát már több mint két éve összeállították, de a koronavírus-járvány közbeszólt.

 

„Kapóra jött ez a fölkérés, mert két és fél éve raktárban van az anyag, csak ki kellett hozni. Azzal a megszorítással, hogy a férfi alkotókat kiemeltük a tárlat anyagából. A több mint két év ellenére sem romlottak meg a képek” 

 

– tette hozzá Nagy Károly.

 

A tárlaton láthatók még Andrássy Gabriella, Berényi Zsuzsa, Boldizsár Mária, Erdélyi Katalin, Horváthné Cserfalvi Ibolya, Gálné Nagy Ildikó, Dr. Maderspach Katalin, Makóné Dékány Ágota, Pusztai Virág, Dr. Sáry Tekla, Sávai Márta, Sugár Ibolya, Dr. Szőllősiné Tanács Renáta és Wilhelm Laura alkotásai. 

 

Az alkotások május 2. és május 14. között megtekinthetők a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállító terében.