Nők ezrei nem jutnak hozzá alapvető higiéniai eszközökhöz – Szegeden is működik gyűjtőpont

A skótok ingyenessé tették a betétek, tamponok elérését, nálunk még a termékek áfájának eltörlése sem esélyes. Néhány éve civilek pakolják tele a „nemluxustáskákat”, Szegeden is működik gyűjtőpont.
Szabó Luca

2023. február 21. 07:40

Nők ezrei nem jutnak hozzá alapvető higiéniai eszközökhöz – Szegeden is működik gyűjtőpont

Bár egzakt felmérések nincsenek arról, hogy mennyi nőt érinthet vajon a szakzsargonban menstruációs szegénységnek nevezett élethelyzet, de a becslések szerint akár minden tízedik nőnek problémát jelenthet a betétek, tamponok, vagy akár megfelelő tisztálkodási eszközök beszerzése. 2017-ben az Egyesült Királyságban egy kutatást végeztek, és döbbenetes módon ebből az derült ki, hogy 137 ezer fiatal lány hiányzott már az iskolából, mert nem tudták beszerezni a szükséges higiéniai eszközöket. A felmérést követően több európai országban is elkezdtek foglalkozni ezzel a tabusított témával, a britek ezeknek a termékeknek az áfáját törölték el, tavaly a skótok tették ingyenessé oly módon, hogy az oktatási intézményekre, önkormányzatokra bízták, hogy az igények szerint biztosítsák az ingyenes hozzájutást. 

 

Magyarországon egyelőre a civil szférában foglalkoznak a tabutémával, hétfőn a Motiváció Műhely szervezett egy találkozót a nálunk öt éve az iménti céllal gyűjtési kampányokat szervező „nemluxustáska” koordinátorával. Kovács-Pálfy Anna elmondta, hogy a mostani kampányban még március 11-ig fogadnak adományokat. 

 

Szegeden is működik gyűjtőpont, ahol szerdánként a honlapjukon megjelölt címen lehet leadni az egységtáskákat. Itt találják meg azt is, hogy mivel kell megtölteni a táskákat.

 

Kovács-Pálfy Anna egyébként a Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik, a „nemluxustáska” mozgalmat elindító két fővárosi influenszer kereste meg őt évekkel ezelőtt. Ők maguk is megdöbbentek azon, hogy az évente összegyűjtött tízezer táskára milyen óriási az igény, az adományok sokszorosa is gazdára talált volna. A szociális szakember szerint hiánypótló volna egy kutatás, hogy felmérjék pontosan, vajon mennyi nőt érinthet ez a probléma Magyarországon, és ennek az eredményét megismerve lehetne azon dolgozni, hogy felszámolják, vagy legalább csökkentsék a szegénységnek ezzel a speciális elemének való kitettséget. 

 

A szegedi Motiváció Műhely hívta meg a „nemluxustáska” koordinátorát, mivel őket is foglalkoztatja a menstruációs szegénység. A MM hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására működtetnek már évek óta tanodákat Szegeden és Balástyán. A tanodás gyerekek családjában bontották le a tabufalakat, meglepetésükre nem is nagyon tapasztaltak ellenállást a gyerekek szüleinél, elsősorban az édesanyáknál. Mivel a MM kapcsolata nem alkalomszerű a tanodásokkal, és a családjaikkal, így ők nem kampányszerűen gyűjtenek. Egy alkalommal szerveztek pénzgyűjtést, abból vásároltak tartós, mosható eszközöket.  

 

Kovács-Pálfy Anna a Motivációs Műhely beszélgetésén (fotó: Szabó Luca) 

 

A „nemluxustáska” koordinátora, Kovács-Pálfy Anna első körben, még 2019-ben egy fővárosi hajléktalanszálló női lakóinak szervezett karácsonyi gyűjtést, időközben azonban azt tapasztalta, hogy nem is ebben a körben van a betétekre és tamponokra igény, mivel a hajléktalan asszonyok utcai életvitelével járó stressz teljesen felborítja a női ciklust. Az is döbbenetes volt számára, hogy az előbbi körön túl mennyi azoknak a nőknek a száma, akiket viszont súlyosan érint, hogy az élethelyzetük miatt nem jutnak hozzá ezekhez az eszközökhöz.

Vélemények

mutasd mind