Nívódíjat kapott a szegedi Krúdy-iskola

Az Erasmus+ pályázatukért és annak lebonyolításáért járó elismerést május 30-án, a Tempus Közalapítvány szakmai konferenciáján vehették át Budapesten.

2019. május 30. 17:55

Nívódíjat kapott a szegedi Krúdy-iskola

Az Európai Unió Erasmus+ programjába évről évre egyre többen kapcsolódnak be, nívódíjat a legkiemelkedőbb színvonalon megvalósított Erasmus+ pályázatok kaphatnak.

Az egyik díjazott a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, ahonnan hat különböző országba utazhatott ki 45 tanuló és 8 dolgozó külföldi tapasztalatszerzésre az Erasmus+ programban.

A diákok szakmai gyakorlatát, illetve az oktatók továbbképzését és szakmai látogatásait az intézmény igényeihez és a piaci elvárásokhoz igazították. A megszerzett tapasztalatokat beépítették az oktatásba, hogy minél korszerűbb képzéseket kínálhassanak az iskolában.

Az idei hat díjazott között van óvoda, céges-oktatási együttműködés, valamint ifjúsági csoport is. Ezeknek a projekteknek köszönhetően olyan módszereket, eszközöket és technológiákat alkalmaznak a részt vevő intézményekben és szervezetknél, amik hozzájárulnak a hazai oktatás és képzés fejlesztéséhez, emellett másoknak is inspirálók és hasznosak lehetnek.

Dr. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos a díjátadó előtti köszöntőjében arról beszélt, hogy szerinte 

az Erasmus+ program hozzájárul az európai identitás és a társadalmi kohézió erősítéséhez. A program több mint 30 éves története alatt beigazolódott, hogy a külföldi kitekintés, a magabiztos nyelvismeret és a korszerű tudás jól hasznosul a munkaerőpiacon, és a személyiségfejlődéshez is hozzájárul.

Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár szerint a programba a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás, a felnőtt tanulás és az ifjúság területéről is be lehet kapcsolódni.

Hazánkban 2018-ban 14,5 milliárd forintból valósulhattak meg nemzetközi együttműködések az Erasmus+ programban, ami több mint 22 ezer fő részvételét tette lehetővé.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója kiemelte, hogy az uniós programban részt vevő intézmények között számos kistelepülés és hátrányos helyzetű régió is található. A pályázók szerinte óriási szabadsággal rendelkeznek, hogy kikkel, milyen témában és formában szeretnének együttműködni. A lehetőségek száma ráadásul tovább nő, mivel 2019-ben az előző évhez képest 20 százalékkal magasabb összeg áll a magyar pályázók rendelkezésére Erasmus+ projektek megvalósítására.

Tovább olvasom