Nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatosan

Az Európai Bizottság nem tud beszámolni pozitív fejleményekről – jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának a jogállamiság magyarországi helyzetéről folytatott vitáján.
Garai Szakács László

2022. április 20. 19:55

Nincs pozitív fejlemény a
jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatosan

Didier Reynders beszédében reményét fejezte ki, hogy a folyamatban lévő eljárások lehetővé teszik a magyar hatóságoknak, hogy megfelelően reagáljanak az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokra.

Az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a közös értékek megsértése miatt, köztük az akadémiai szabadsággal, valamint a civil társadalmi szervezetek, a migránsok és a szexuális kisebbségekhez tartozók jogaival összefüggésben. Nemrég az uniós bizottság eljárást indított a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban is, amelyre választ vár Magyarországtól, mielőtt arról döntene, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye-e az ügye. Az Európai Bizottság elítéli a szexuális kisebbségekhez tartozók bármilyen megkülönböztetését, az ellenük elkövetett erőszakot és gyűlöletkeltést. Az Európai Unió értékeit és az alapvető jogokat kivétel nélkül minden uniós tagországnak és hatóságainak tiszteletben kell tartania.

 

Didier Reynders elmondta, az Európai Unió az uniós forrásokkal kapcsolatos feltételességi mechanizmussal rendelkezik. Az Európai Bizottság a mechanizmus keretében folytatható eljárás megindításáról dönthet Magyarországgal szemben azt követően, hogy megvizsgálta a novemberben küldött, a kérdésekre adott magyar válaszokat.

Magyarország esetében blokkolták a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap forrásainak kifizetését. Az uniós biztos közölte: a források lehívását lehetővé tevő magyar terv nincs elfogadva, ugyanis az Európai Bizottságnak előbb látnia kell az országspecifikus ajánlásoknak megfelelő valódi reformok megvalósulását.

 

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, április 3. óta számos magyar döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot homoszexualitása miatt, vagy azért, mert homoszexuálisként családra vágyik. Véleménye szerint a gyermekvédelmi törvényről tartott népszavazás törvénytelen volt, illetve politikai eszközként szolgált, amit a magyarok többsége nem támogatott.

 

(MTI)