Nincs meglepetés, lopnak az oroszok, újabb fegyvereket kapnak az ukránok, egy újabb város került az agresszorok kezére

Ezek az orosz-ukrán háború legfrissebb mai hírei.
Vass Imre

2022. május 28. 17:43

Nincs meglepetés, lopnak az oroszok, újabb fegyvereket kapnak az ukránok, egy újabb város került az agresszorok kezére

Putyin elkezdte kizsákmányolni Mariupolt

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

 

A kikötő szóvivője a TASZSZ-nak elmondta, hogy a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn 160 kilométerre keletre, az oroszországi Rosztov-na-Don városába utazik – írta a Reuters. A szóvivő nem közölte, hogy a szállított fémet hol állították elő.

 

„Folytatódik a fosztogatás Ukrajna ideiglenesen megszállt területein. Az ukrán gabona ellopását követően a megszállók Mariupolból fémtermékek ellopásához folyamodtak” – írta a Telegramon Ljudmjla Deniszova ukrán emberjogi biztos. 

 

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest pénteken közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország több Mariupolban rekedt hajót arra használhat, hogy „ellopja és csempéssze a csoport tulajdonában lévő kohászati termékeket”, ezért Oroszországot kalózkodással vádolta.

 

Ukrajna Harpoon rakétákat és tarackokat kap

Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóelhárító rakéták átvételét Dániából és önjáró ágyúk átvételét az Egyesült Államokból – közölte szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki szerint a fegyverek az orosz invázió ellen harcoló erőket fogják erősíteni.

 

„Országunk part menti védelmét nemcsak a Harpoon rakéták fogják erősíteni – ezeket kiképzett ukrán csapatok fogják használni” – írta Reznikov a Facebook-oldalán.

 

Elmondta, hogy a Harpoon part-hajó rakétákat az ukrán Neptun rakétákkal együtt fogják üzemeltetni az ország partvidékének védelmében, beleértve a déli Odessza kikötőjét is. Miután Oroszország február 24-én megkezdte ukrajnai invázióját, az oroszok tengeri blokád alá vették az ukrán kikötőket, akadályozva a létfontosságú gabonaexportot. Fekete-tengeri flottájával rakétatámadásokat is indított Ukrajna ellen, amely azóta nyugati katonai segítséget kezdett kapni.

 

Reznyikov elmondta, hogy a Harpoon rakéták szállítása több ország együttműködésének eredménye, és a dániai szállítások „brit barátaink részvételével” történtek. Reznyikov hozzátette, hogy Ukrajna egy sor nehéz tüzérségi eszközt is kapott, köztük módosított, amerikai gyártmányú M109-es önjáró ágyúkat, amelyek lehetővé teszik az ukrán hadsereg számára, hogy nagyobb távolságból csapást mérjen célpontokra.

 

Szlovákia is unja a magyar kormány viselkedését: „ha mi is így állnánk hozzá, már nem Ukrajna lenne a szomszédunk”

Ivan Korcok, Szlovákia külügyminisztere erősen beleszállt a magyar kormányban az orosz agresszióra adott válasza miatt.

 

A magyar kormány meglehetősen elszigetelődött a háború kitörése óta, az európai országok zömének szemében ugyanis önző álláspontot vettek fel. Ez nem csak az Orbánékkal hagyományosan hadban álló nyugat-európai országok, hanem már a legszorosabb szövetségeseink is kifejezésre juttatták.

 

A legújabb ütközőpont Magyarország és Európa között jelenleg az olajembargó kérdése, a magyar kormány ugyanis meggyőződéssel állítja, hogy összeomlana a gazdaság orosz olaj nélkül és több százmilliárdos beruházás, valamint legalább négy év szükséges ahhoz, hogy átalakítsuk az olajfinomítók kapacitását.

 

Mindaddig, míg nem lesz megállapodás, a magyar kormány megállás nélkül kapja a kritikákat, ezúttal az egyik legfőbb szövetségesünktől, Szlovákiától és annak külügyminiszterétől, Ivan Korcoktól. A szlovák külügy feje ezúttal Magyarország átfogó álláspontjába szállt bele a háborúval kapcsolatban.

 

Korcok ugyanis kijelentette, hogy Magyarország álláspontja és nyilatkozatai jelentősen beszűkítik azt a teret, amelyben a közép-európai országok együtt tudnak működni a külügyek terén – idézte a Radio Slovakia International.

 

Az ukrajnai Lyman városa az orosz erők teljes ellenőrzése alá került, állítja a Kreml

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési értesülései, amely szerint az orosz erők valószínűleg elfoglalták a Donyecki terület északi részén fekvő Lyman városának nagy részét. Most az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrajnai Lyman városa teljes mértékben az orosz és az oroszok által támogatott erők ellenőrzése alá került Kelet-Ukrajnában.

 

Az állítás egy nappal azután hangzott el, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság oroszbarát szakadárjai közölték, hogy teljesen elfoglalták a várost. Lyman, amelynek a háború előtt több mint 20 ezer lakosa volt, a donyecki régió egyik nagy vasúti csomópontja, és északra fekszik Szlovjanszktól és Kramatorszktól - olyan városoktól, amelyek továbbra is ukrán ellenőrzés alatt állnak.

 

Pentagon: Putyin nem akar leülni Zelenszkijjel tárgyalni

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz elnök bármikor befejezhetné az ukrajnai háborút, de pont az ellenkezőjére készül. 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök semmilyen érdeklődést nem mutat az ukrajnai háború diplomáciai úton történő lezárására – jelentette ki egy pénteken tartott sajtótájékoztatón az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. John Kirby közölte, hogy Putyin bármikor megtehetné, hogy leül tárgyalni az ukránokkal, de erre jelenleg nem látni semmi esélyt.

 

Putyin most, akár ma megtehetné a helyes lépést, és kivonhatná a csapatait, és leülhetne jóhiszemű tárgyalásokra Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az ukránokkal. De jelenleg úgy tűnik, hogy nincsen semmi remény a tárgyalásokra.

 

Kirby közlése szerint az orosz elnök inkább pont az ellenkezőjére készül, és folytatni akarja a Ukrajna keleti részén található donbaszi területek ellen indított háborút, és csapatok vezényel a területre, valamint koncentrált légitámadásokat indít a Ukrajna ellen.

 

Pálfordulás az ukrán ortodox egyházban a háború miatt

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt "szárnyának" szinódusa kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát - számoltak be ukrán híradások.

 

Az egyházi gyűlésen elfogadott határozatban kimondták, hogy elítélik a háborút, mint Isten „ne ölj!” parancsolatának megszegését és ezzel összefüggésben határolódtak el Kirill pátriárka álláspontjától is.

 

A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban.

 

Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban elvetették - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.