Nincs megállás, egyre magasabb az infláció, és a java még csak most jön

Júliusban már 13 százalékos inflációt mértek a júniusi 11,7 százalékhoz képest. Ráadásul ebben még nem nincsenek benne a megemelt rezsiárak, elemzők ezért az év végére már 16,5 százalékra teszik a drágulás mértékét.
Kékes Viktória

2022. augusztus 08. 09:10

Nincs megállás, egyre magasabb az infláció, és a java még csak most jön

Júliusban 13%-ra ugorhatott fel az infláció Magyarországon - derül ki a Portfolio elemzői várakozásokat folyamatosan figyelő felméréséből.

 

A lap arra emlékeztet, a júliusi inflációban természetesen még nem látszik az augusztus 1-től érvényes rezsidrágítás hatása, ám több olyan egyéb tényező van, ami az árak gyorsuló ütemű emelkedéséhet vezet. Ilyenek például:

 

  • a forint gyengülése,
  • a különadók másodkörös, árakba beépülő hatása,
  • a chipsadó (neta) és a jövedékiadó-emelés,
  • a háború miatt akadozó ellátás és alapanyagdrágulás a termelésben,
  • az élelmiszerársokk,
  • az erős háztartási kereslet ,

és természetesen a piaci energiaárak folyamatos beárazódása más termékekbe, szolgáltatásokba.

Forrás: Portfolio

A júliusi nagy ugrással nem ér véget az árak gyorsuló ütemű emelkedése. A rezsiemelés több százalékpontos ársokkot jelenthet, ezért az őszre 16-17%-on tetőzhet az infláció, ami aztán év végére sem sokat szelídül. Jól mutatja az árak emelkedésének sokkszerűségét, hogy januárban még 3,4%-os inflációt várt decemberre a piac, és áprilisban is „csak” 8,6%-ot, ebből lett négy hónap alatt 16,5.

Forrás: Portfolio

Ennek köszönhetően erős megosztottság van az elemzők között a tekintetben, hogy jövőre mennyire mérséklődhet az áremelkedés üteme. Az optimistábbak szerint év végére már egész alacsony lehet az infláció, mások szerint viszont csúnyán be fog ragadni.

 

Címlapon

mutasd mind