Nincs megállapodás a béremelésről, jöhet a tanársztrájk

Kérdés csak az, mekkora.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 30. 21:10

Nincs megállapodás a béremelésről, jöhet a tanársztrájk

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a két pedagógus-szakszervezettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) tárgyalt kedden, de nem tudtak megegyezni a tanárok béremelésében.

 

Nagy Erzsébet a PDSZ választmányi tagja a Telexnek azt mondta, a kormány nem akar bért emelni, emiatt szeptember 1-jétől elkezdik a sztrájkot több iskolában. Szerinte lesz, aki a polgári engedetlenséget választja majd.

 

A két szakszervezet és a Tanítanék Mozgalom nem csupán jelentős béremelést és a pedagógusok munkaterhének csökkentését követeli, hanem azt is, hogy állítsák vissza a munkabeszüntetéshez való jogaikat is.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban készített egy táblázatot, miszerint azzal, hogy a 2015 óta nem a mindenkori minimálbérhez kötik a tanárok bérét, a kormány az elmúlt 7 évben sok millió forintot vett ki a pedagógusok zsebéből. Így nézne ki a bértábla, ha a mindenkori minimálbért venné figyelembe a kormány a pedagógusbérek kiszámolásakor:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet által készített alternatív bértábla a 2015 előtti számítási metódust használja a 2022-es, bruttó 200 ezer forintos minimálbért használva alapilletményként. A bruttó bérkülönbségek a jobbszélső oszlopban láthatók.

 

A jelenleg hatályos bértábla szerint a 2022-es bértáblában a kezdő tanári fizetés bruttó 312 ezer forint, ez 207 ezer 480 forintot jelent, ha a tanár elmúlt 25 éves és nincs gyereke. A nagyobbik gond, hogy még egyetemi végzettséggel, 5 év szakmai tapasztalattal is ennyit keres majd.

 

Mindeközben az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig – derül ki a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiából, amelyet a Népszava szemlézett.

 

A stratégiából az derül ki, hogy a kormány a pedagógusok bérének fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot kér.

 

(Nyitóképünk illusztráció, egy korábbi demonstráción készült)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind