Nézőpont: Gyurcsány a hibás

A kormányközeli közvélemény-kutató felmérése szerint a DK elnöke és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt is felelős a választási kudarcért.
Kékes Viktória

2022. április 19. 09:05

Nézőpont: Gyurcsány a hibás

A Magyar Nemzet publikálta a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatását, amely azt vizsgálta, kit tartanak felelősnek a választók az - általuk konzekensen baloldalinak nevezett - ellenzék választási vereségéért. 

 

Az ezer fő megkérdezésével készült kutatás szerint az aktív szavazók 57 százaléka Márki-Zay Pétert (29 százalék) és Gyurcsány Ferencet (28 százalék) tartja felelősnek. 

 

A kutatás szerint „a baloldali táboron belüli feszültségre utal,” hogy még a saját szavazóik egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért.

 

Forrás: Nézőpont Intézet / Magyar Nemzet

 

 

A felelősség mértékében már komolyabb különbséget lehet felfedezni: az aktív szavazók Márki-Zay Péter vereségben játszott szerepét átlagosan 3,4-re, Gyurcsány Ferencét pedig 3,9-re értékelték. Az ellenzéki szavazók is úgy gondolják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nagyobb mértékben okolható a kudarcért, az ő felelősségének mértékét 3,4-re, a hódmezővásárhelyi polgármesterét pedig 3-asra értékelték.

 

Bár a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatásait fenntartásokkal kell kezelni, a fentiekből az biztosan megállapítható, hogy a Fidesz Gyurcsány Ferenc személyére felhúzott kampánya elérte a célját.