Névazonosság és végelszámolás miatt egyelőre nem jegyezhetik be a cégbíróságon a szegedi egyetemet működtető alapítványt

Feltűnően lelassultak a SZTE alapítványi átszervezésének jogi munkálatai. Május végére ígérték az alapítvány bejegyzését, ami a mai napig nem történt meg. Utánajártunk, mi lehet a háttérben.

2021. június 16. 16:11

Névazonosság és végelszámolás miatt egyelőre nem jegyezhetik be a cégbíróságon a szegedi egyetemet működtető alapítványt

Úgy néz ki elszámolta magát Stumpf István és a kormány, csúszik a Szegedi Tudományegyetem új, alapítványi fenntartójának cégbírósági bejegyzése.

A késlekedés több körülmény miatt is feltűnő: ahhoz képest ugyanis, hogy december és április között milyen gyorsan zajlottak az események, az utóbbi időszakban mintha minden megállt volna a szegedi egyetemi modellváltásban.

Idén januárban három hétnél rövidebb idő alatt lezavarták a Szegedi Tudományegyetem átadását állami fenntartásból alapítványiba. A kérdésről az egyetem szenátusa – sokak szerint botrányos körülmények között – január 29-én döntött. Szoros szavazásban kapott többséget az átalakítás, úgy, hogy hat szenátor ellentétesen szavazott az őket delegáló kari tanácsok akaratával.

Az Országgyűlés április 27-én szavazott a más egyetemek mellett az SZTE-t is alapítványi működésbe adó törvényről, amit két nappal később aláírt Áder János köztársasági elnök. A Magyar Közlöny április 30-i számában megjelent törvényszöveg rendelkezik a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, valamint az állami vagyon átadásáról az alapítvány és az egyetem részére.

Azóta 47 nap telt el, a szegedi egyetemet működtető alapítvány cégbírósági bejegyzése nem igazán halad. Pedig

Stumpf István a hazai egyetemek alapítványi átalakítását felügyelő kormánybiztos, egy az SZTE oktatóinak és hallgatóinak május 3-án tartott online fórumon kijelentette: május végére bejegyzik a szegedi egyetemet működtető alapítványt.

Ezen a fórumon Stumpf határozottan visszautasította egy oktató felvetését, aki azt javasolta, hogy az idő rövidsége miatt az alapítványi átalakulás ne a következő tanév elejével, hanem a következő naptári év kezdetével valósuljon meg.

Ami azóta történt, pontosabban nem történt, nem a kormánybiztos magabiztos szavait támasztja alá. A cégbíróságon jártunk utána, hol tart a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány bejegyzése. Röviden: sehol, noha május vége jócskán elmúlt, miközben az idő sürget.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény egy olyan nevű alapítványt jelölt meg az egyetem fenntartójának, ami 2007 óta létezik, és ami a Szegedi Tudományegyetem egyik alapítványa.

Az, hogy egy már létező, és annak nevével teljesen megegyező alapítványt kívántak bejegyezni az SZTE fenntartójaként a cégbíróságon két dolgot jelenthet:

  • vagy előkészítetlenül és kapkodva történhetett az alapítványi átalakítás, és sikerült egy már meglévő alapítványi nevet választani;
  • vagy nem sikerült végelszámoltatni a már meglévő alapítványt a tervezett május végi határidőre.

Ami biztos, névütközés miatt a bíróság biztos nem jegyezhette be az új alapítványt. Az illetékesek ebben a helyzetben két megoldás közül választhattak. Vagy módosítják a törvényt, és az SZTE átalakításáról újra szavaz az Országgyűlés, vagy a már létező alapítványt végelszámolással megszüntetik.

Az utóbbi mellett döntöttek, így a 2007-ban létrehozott Szegedi Tudományegyetemért Alapítványt megszüntetik, hogy helyette megalapítsák az azonos nevű, de más feladatokkal megbízott újat.

Noha közel tizenöt éve működő alapítvány célkitűzései tiszteletet parancsolók. „A Szegedi Tudományegyetemen folyó oktató és kutató munka feltételeinek javítása, a tudományegyetem hazai és nemzetközi kapcsolatai szélesítésének elősegítése” – áll a róla szóló rövid ismertetőben, amiből az is kiderül, hogy kuratóriumában dr. Rácz Béla, dr. Badó Attila és dr. Merényi Mária foglalt helyet – alighanem a múlt idő használata indokolt.

Már csak azért is, mert

a cégbírósági bejegyzések szerint a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány végelszámolás alatt áll. Az ezt elrendelő határozat idén február 23-ai, míg a végelszámolás kezdete március 20-a.

A cégbíróság malmai lassan őrülnek.

B. P.