Név szerint szerepel Orbán Viktor az EP oligarcha-ellenes jelentésében

A dokumentumot tegnap fogadta el az Európai Parlament.
Kékes Viktória

2022. március 25. 07:43

Név szerint szerepel Orbán Viktor az EP oligarcha-ellenes jelentésében

„Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz. Az ilyen oligarchikus csoportok előfordulása az elmúlt években példátlan nagyságrendet ért el az Európai Unióban. A politikai összeköttetésekkel rendelkező oligarcha-hálózatok rabul ejthetik a nemzeti médiapiacot és beavatkozhatnak a demokratikus közszféra működésébe – áll a Népszava által kiemelt rész szerint abban az oligarchák elleni küzdelemről szóló jelentésben, amelyet tegnap fogadott el az EP.

 

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Hozzáteszi azt is, hogy a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, és hogy 2015–2019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

 

Az európai parlamenti vitában Daniel Freund német zöldpárti képviselő – a magyar példára hivatkozva – azt javasolta, ne csak az orosz, hanem az uniós oligarchák vagyonát is fagyasszák be:

 

„Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon!”

 

A jogilag nem kötelező jelentésben a képviselők sürgetik az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt annak megakadályozására, hogy az oligarchák átvegyék a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását.