Nettó baromságnak tartja Takács Péter, hogy nem egyeztetnek az orvoskamarával

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, ami arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.
Garai Szakács László

2023. február 05. 18:40

Nettó baromságnak tartja Takács
Péter, hogy nem egyeztetnek az orvoskamarával

Takács Péter az orvoskamara szombati országos küldöttgyűlésére reagálva kijelentette: „ez felelőtlenség, ami nemcsak a háziorvosokkal szúr ki, hanem a betegbiztonságot is veszélyezteti.”

 

 

Arra kérte a kamarát, hogy ettől a felelőtlenségtől és a tendenciózus csúsztatásoktól a későbbiekben tartózkodjon. Az államtitkár rögzítette, hogy a BM-nek és az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal és nem az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, hanem az kizárólag az orvosi kamarával.

 

Takács szerint az elmúlt időszakban a kormányzat „minden törekvése” ellenére nem jött létre partnerség a MOK-kal. Cáfolta, hogy az ágazatvezetés nem egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel. Több alkalommal is egyeztettek a MOK-kal, a szakszervezetekkel, tudományos társaságokkal és a Magyar Tudományos Akadémiával – sorolta, kiemelve: „folyamatos és élő párbeszédre törekedtünk”.

 

Azzal az állítással kapcsolatban, hogy a kormányzat nem egyeztet a MOK-kal, Takács Péter azt mondta: „ha finoman szeretnék fogalmazni (.), akkor nem elegáns, ha durvábban, akkor nettó baromság”. Többször is tapasztalták, hogy a tárgyalóasztalnál más hangzik el, mint napokkal később a nyilvánosságban. Takács Péter bemutatta a MOK háziorvoscsoportja vezetőjének neki elküldött e-mailjét, amiben a kamarai tisztségviselő a szerződést „jelenleg megküldött formájában” elfogadhatónak minősítette, megjegyezve, hogy annak aláírását a MOK ajánlani tudja a kollégáknak. „Majd három nappal később gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjában” – mondta Takács Péter.

 

A MOK javaslataira reagálva az államtitkár arról beszélt, hogy „az elvek szintjén nagy véleménykülönbség nincsen köztünk”. Arra felvetésükre, hogy az egészségügy összeomlott volna, úgy reagált: a magyar egészségügy továbbiakban is jól teljesít, a koronavírus-járvány hullámai alatt is jól teljesített, a járványkezelés példaértékűnek mondható, és „erre a szervezettségre tovább kell erősítenünk”.

 

– Nem mondjuk, hogy minden tökéletes, pontosan tudjuk, hogy hol kell belenyúlni a rendszerbe ahhoz, hogy betegek érdekében azt jobbá tegyük – mondta az államtitkár, kiemelve, nem megalapozottság nélküli a mostani átalakítás, a legnagyobb betegbiztonsági kockázatokat az ügyeleti rendszerben tárták fel.

 

„Épeszű ember nem gondolhatja úgy, hogy egy ágazatot irányító minisztérium abban érdekelt, hogy a jogszabálymódosítási javaslataival ellehetetlenítse az ágazatban dolgozók munkáját”. Az államtitkár „mindenféle megalapozottságot nélkülöző mantrának” nevezte a „belügy szemére hányt büntető jellegű hozzáállást”. Az orvosok bérének nagyon jelentős mértékben történt emelésére utalva megjegyezte: mutassanak még egy olyan kormányt, amely „úgy bünteti a rendszer szereplőit, hogy rövid időn belül négyszeresére emeli a fizetésüket”. Összesítése szerint 2022-ben 1470 milliárd forinttal költöttek többre egészségügyre, mint 2010-ben, amiből 350 milliárd forint csak az orvosi bérekre „ment el”.

 

Takács Péter a konkrét béreket is ismertetve kijelentette, hogy „az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk”. Utalt arra, hogy hasonló béremelésre készülnek az egészségügyi szakdolgozóknál is: mostantól számított tizennégy hónapon belül két lépcsőben a legnagyobb mértékű béremelést fogják végrehajtani a rendszerváltás óta.

 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a sajtótájékoztatón a többi között a mentőszolgálat céljának nevezte, hogy „homogén, egységes, magasszintű ellátást tudjunk nyújtani mindenki számára. Nyugodtan és bizton állíthatom, hogy az OMSZ által működtetett ügyelet most is működőképes” – jelentette ki a főigazgató, aki szerint ha a háziorvosok nem írják alá a mentőszolgálattal a szerződést, akkor nem az OMSZ, hanem a betegek fognak rosszul járni.

 

(MTI)