NER-lovagoknak spájzolják be az egyetemeknek ígért 1509 milliárd forintot?

Hét év alatt 1509 milliárd forintot kíván a hazai egyetemek infrastruktúra-fejlesztésére költeni a magyar kormány. Egyes vélekedések szerint ennek a keretösszegnek köszönhetően az egyetemek a NER-lovagok újabb kifizetőhelyei lehetnek.

2021. február 15. 13:22

NER-lovagoknak spájzolják be az egyetemeknek ígért 1509 milliárd forintot?

Az 1509 milliárd forint Brüsszelből, az Európai Unió Helyreállítási Alapjából érkezik a következő években, folyamatosan. A magyar felsőoktatás évi 500 milliárd forintjában kerül az államnak, és innen könnyen kiszámítható, hogy a tervek szerint az elkövetkező hét évben ennek az összegnek a háromszorosát költik a hazai egyetemi fejlesztésekre.

Ha a hét évet egyben vizsgáljuk, akkor a mintegy 3500 milliárdos felsőoktatási költségvetés csaknem 43 százalékának megfelelő összeg jut tehát uniós pénzből infrastruktúra-fejlesztésre.

Csak a tisztánlátás kedvéért: 6 milliárd 200 millió euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás mellett 10 milliárd euró (mintegy 3500 milliárd forint) kedvezményes hitel jár az említett alapból hazánknak. Ebből adnák azt az 1509 milliárd forintot az egyetemeknek. A pénzről stratégiailag fontos pillanatban, a hazai felsőoktatási intézmények alapítványi átszervezése közben beszélt először Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kormányzati kommunikáció ennek kapcsán rendre azt sulykolta, hogy azért kell a jelenleg állami fenntartásban lévő egyetemeknek modellváltás után alapítványi formában működniük, mert akkor válik elérhetővé vagy könnyebben elérhetővé számukra a hatalmas fejlesztési keretösszeg.

Maszatolás a pénzek körül

Az alapítványi átalakulást támogatók sokszor úgy érveltek, ez az 1509 milliárd az alapítványi egyetemeknek jár. Ám hamar kiderült, hogy az unió nem tesz különbséget alapítványi és állami fenntartású egyetemek kötött, ha fejlesztési pénzek odaítéléséről van szó.

A modellváltók következő érve az volt, hogy a fejlesztési összegek elnyerése könnyebb az alapítványi egyetemek számára, mert az ebben a formában működő intézményeket kevesebb bürokratikus és adminisztratív teher köti. A dolog összetettségét mutatja, hogy mivel uniós pénzekről beszélünk, a közbeszerzési eljárások ezután sem mellőzhetők.

Mindez felveti a kérdést: a fejlesztési összegek elnyerése és felhasználása mennyivel lenne és lesz könnyebb az alapítványi egyetemek számára. Korábban lehetőségként írtunk arról, hogy

az egyetemek számára a külső pénzek felhasználását leghatékonyabban azzal lehetne segíteni, ha gazdálkodásuk egy meghatározott részét mentesítenék az államháztartási törvény hatálya alól. Ehhez pedig nem lenne szükség alapítványi működtetésre.

De vissza a Helyreállítási Alaphoz. Brüsszel két fontos felhasználási szabályt mellékelt az alapban lévő pénzek elköltéséhez:

  • Egyfelől zöld- és digitális projekteket támogat.
  • Másfelől arra kötelezte a kormányt, hogy a fejlesztési célok kijelölésekor egyeztessen a helyi és a területi (megyei) önkormányzatokkal.

Az egyetemi fejlesztések szempontjából kevésbé lényeges, hogy ez utóbbit nem vagy csak rendkívüli csekély mértékben tette meg. Ennél fontosabb kérdés, hogy a Helyreállítási Alap egyáltalán használható-e a hazai felsőoktatás fejlesztésére. A válasz egyértelmű igen.

Többek között azért, mert

Brüsszel a zöld- és digitális fejlesztések sorába beilleszthetőnek látja a hazai egyetemfejlesztéseket. Ugyanakkor az unió azt is érzékeli, hogy a magyar felsőoktatás fejlesztése elmaradt a többi tagállam ilyen jellegű fejlesztései mögött. Ilyen értelemben a lemaradás ledolgozására tett erőfeszítésnek is értékelheti a kormánynak ezt a célkitűzését.

Fejlesztések a jövő generációjának

Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy a Helyreállítási Alap, más néven NextGeneration EU-ról szóló megállapodás főbb elemei szövegszerűen tartalmazzák, hogy ebből az újonnan megnyíló alapból általánosságban a korszerűsítéseket kell támogatni.

A más néven gazdasági ösztönző csomagnak is nevezett Helyreállítási Alap a kutatást és az innovációt nevezi, amik tág teret ad ezeknek a pénzeknek az egyetemi fejlesztésekben való felhasználásához, de Brüsszel sokkal inkább olyan célokra szánná ezeket a forrásokat, mint egy egyetemi tudományos ipari park (science park) fejlesztése, sem mint például kollégiumok építésére. Ám nem kizárt, hogy akár az utóbbi is „belefér” a projektlistába.

A szegedi egyetem rektori hivatalát néhány éve kutatás és fejlesztésre szánt uniós pályázatból újították fel. Noha nyilvánvaló, hogy ennek a pályázati célnak csak kisebb részben feleltethető meg a beruházás.

Hadrendbe állított NER-lovagok?

A HVG legutóbbi számában arról írt, hogy az egyetemi fejlesztésre szánt összeg – ők 1509 milliárd forintról tudnak – felosztása megtörtént, és annak egyik legfőbb célja a NER-lovagok további berendeléshez juttatása.

Ezzel összefüggésben hetilap értetlenségét fejezte ki Stumpf István korábbi kancellária miniszter és alkotmánybíró mostani szerepvállalása miatt. A miniszterelnök az egyetemek alapítványi átalakulásáért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Stumpfot, aki ebben a minőségében nemrégiben járt a szegedi egyetem dékáni kollégiumának ülésén.

A lap szerint a volt kancelláriaminiszterre hálátlan faladat vár. A fejlesztési pénzek elköltésében nem kapott szerepet, de a jövőben

Stumpfnak kell tartani a hátát és magyarázkodnia, ha az alapítványi egyetemeken képzéseket, szakokat vagy karokat szüntetnek meg. Például a Szegedi Tudományegyetemen az átalakulást ellenzők éppen az ettől való félelmükben utasítják el a modellváltásnak nevezett alapítványi működést.

Az egyetem szenátusa erre az ezernyi bizonytalanságot és veszélyt hordozó átalakulási tervre bólintott rá vitatott körülmények és nagyon vitatható szenátori szavazatok mellett január 29-én.

B. P.