Néptáncforgataggal mutatkoztak be a Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának gyerekfellépői

Hatvan szegedi gyerek táncolt csütörtökön este fél 7-kor a Magyar Ede téren, hogy ízelítőt adjanak az idei Szabadtéri Játékok készülő nyitóprodukciójából, a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékból.
Rafai Gábor

2022. május 26. 20:59

Néptáncforgataggal
mutatkoztak be a Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának
gyerekfellépői

A nagyszabású ősbemutatóra a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes közreműködésével készülnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei. Az alkotók éppen azért látogattak Szegedre, hogy egy próbán megismerkedjenek azokkal a szegedi és deszki fiatalokkal, akik szerepelnek az előadáson.

 

A Szeged Táncegyüttes próbatermében megtartott találkozót követően díszes népviseletben érkeztek a Magyar Ede térre a fiatal táncosok, ahol Zsuráfszky Zoltán rendező mellett Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte őket és a téren szép számmal megjelent szegedi érdeklődőket.

 

– Ezzel a darabban nyitjuk Szegeden a Petőfi 200 megemlékezéssorozatot, ami ősztől folytatódik. Nem véletlen tehát a műsorválasztás, amit a jubileum mellett az is motivált, hogy a Dóm téri előadásokat legnagyobb számban hölgyek látogatják. Nekik is kedveskedni szerettünk volna a magyar szerelmi költészet egyik legnagyobb alakjának bemutatásával. 

 

Az előadást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kossuth-díjas művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán rendezi. A Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művésszel közösen kidolgozott koncepció alapján valódi összművészeti kavalkádban elevenedik majd meg legnagyobb nemzeti költőnk élete és életműve a Szegedi Szabadtéri Játékokon július 1-jén és 2-án este.

 

 

A tánc-szín-játékban bemutatják a költő szorgalmas diákéveit, a vándorszínész Petőfit, a szerelmes férfit, majd a harcos forradalmár életének eseményeit is, miközben a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangzanak. 

 

A magyar néptánc és a magyar népzene, hagyományos örökségünk tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, s így együtt, izgalmas, érdekes produkciót ígérnek.

 

(Fotó: REÖK/Zsiros Alíz)

Vélemények

mutasd mind