Mennyire ismertek és népszerűek Magyarországon a női politikusok?

A nemzetközi nőnap alkalmából készített közvélemény-kutatásból kiderül.
Kékes Viktória

2023. március 08. 07:40

Mennyire ismertek és népszerűek Magyarországon a női politikusok?

A 444.hu megbízásából arról készített közvélemény-kutatást a Medián, hogy a magyar politika élvonalában lévő nők mennyire ismertek és népszerűek.

 

A 2022-es kampány után egyáltalán nem meglepő, hogy a szavazókorú népesség körében 

  • a legismertebb női politikus Dobrev Klára 92 százalékkal,
  • a második Novák Katalin köztársasági elnök 90 százalékkal,
  • a harmadik helyen Dúró Dóra áll 80 százalékkal.

 

Őket Kunhalmi Ágnes (74 százalék), Kálmán Olga és Varga Judit (70 százalék) követi, majd a két momentumos EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin jön 68 és 65 százalékkal, illetve Vadai Ágnes 63 százalékkal. A párbeszédes Szabó Tímeát és az LMP-s Schmuck Erzsébetet a megkérdezettek nagyjából ugyanolyan arányban ismerték, előbbit 57, utóbbit 56 százalékuk. A többiektől jócskán lemaradt Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő, a szavazópolgárok mindössze 33 százaléka tudja, ki ő.

Forrás: Medián - 444.hu

 

Az ismertség mértéke egyáltalán nem jelenti azt, hogy ugyanannyira népszerűek is lennének a politikusok. 

 

Tekintettel arra, hogy a köztársasági elnök hagyományos népszerű szokott lenni, 

 

ezt a listát Novák Katalin vezeti, az államfő 54 százalékkal áll az élen. Őt Donáth Anna (46 százalék) és Varga Judit  (44 százalék) követi. 

 

Utánuk jön a sorban Cseh Katalin (43 százalék), Kálmán Olga (41 százalék), Szabó Tímea (40 százalék), majd Kunhalmi Ágnes (37 százalék) és Dúró Dóra (36 százalék), Dobrev Klára és Vadai Ágnes pedig 35-35 százalékkal következik. Az őket ismerők körében a legkevésbé Schmuck Erzsébet és Gurmai Zita számít népszerűnek, előbbi 28-, utóbbi mindössze 22 százalékot ért el.

 

Abban sincs semmi meglepő, hogy más az eredmény, ha ellenzéki szavazók nyilatkoznak arról, kit kedvelnek leginkább. Ezen a listán az első helyen a szülési szabadságról nemrégiben Messiásként visszatérő Donáth Annát találjuk, akit Szabó Tímea és Cseh Katalin követ. 

 

Ami érdekes, hogy ebben a versenyben még saját párttársa is megveri Dobrev Klárát: a korábban a médiában ismertté vált Kálmán Olgát az ellenzéki szavazók 60, míg a DK árnyékkormányfőjét mindössze 51 százaléka kedveli.

Forrás: Medián - 444.hu

No persze még így is népszerűbb Kunhalmi Ágnesnél, aki a jelek szerint hiába pakolja tele közösségi oldalait cukiságokkal, ez csak a hatodik helyre elegendő. Az MSZP társelnökét Vadai Ágnes, Gurmai Zita és Schmuck Erzsébet követi. Nagy meglepetést nem okoz az sem, hogy az utolsó helyeken Dúró Dórát (36 százalék), Novák Katalint (26 százalék) és az éppen válófélben lévő Varga Juditot (19 százalék) találjuk.

 

A nemzetközi nőnap alkalmából érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon továbbra is a legkisebb a női parlamenti képviselők aránya az Európai Unióban. 

 

 

Vélemények

mutasd mind