Népszavazást kezdeményez a Momentum a Pegasus-ügyről

Az Orbán-kormányt érintő lehallgatási botrányról kérdezné a magyarokat az ellenzéki párt.

2021. augusztus 05. 19:49

Népszavazást kezdeményez a Momentum a Pegasus-ügyről

Pegasus, Candiru, Galileo, Black Cube – ezek mind olyan kémszoftverek vagy információgyűjtéssel foglalkozó külföldi cégek, amiket az Orbán-kormány megvásárolt, esetleg meg akart vásárolni, vagy igénybe vette a szolgáltatásukat – állítja a Momentum.

A párt csütörtökön bejelentette: az elmúlt években tendencia a magyar kormány részéről, hogy ilyen szoftvereket vásárolt, de most kiderült:

a bűnmegelőzési célra vett kémprogramokat politikai céllal is használják.

„Civileket, ellenzéki politikusokat, újságírókat és üzletembereket figyelnek meg. Szerintünk ez botrányos, szerintünk le kellene mondaniuk, de mivel úgy néz ki, nem jogállamban élünk, népszavazási kérdéseket adunk be”

– mondta Tompos Márton, a párt szóvivője.

A Momentum népszavazási kezdeményezésének legfontosabb célja, hogy szigorítható legyen a jelenlegi eljárásrend, valamint a törvényi szabályozás, és elvegyék a lehallgatások, megfigyelések jóváhagyását, illetve a jogosságuk ellenőrézését a kormánytól, konkrétan az igazságügyi minisztertől, mert a hatályos jogszabályok alapján a kormány lényegében bármit megtehet. Ezeket a jogosultságokat független bírói szerveknek adná a Momentum.

Hajnal Miklós felsorolta az öt népszavazási kérdést, amit ma benyújtottak jóváhagyásra a Nemzeti Választási Bizottságnak:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

Hajnal azt mondta:

„Az emberek magánéletét sértette meg a kormány. Amikor a hatalom olyan erővel tipor bele az emberek magánéletébe, ahogy azt teszi, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni. Ezért a társadalom védelmének legjobb eszköze lehet ez a népszavazási kezdeményezés”.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)