Népszavazással erősítené meg Magyarország uniós tagságát az MSZP

A szavazás kezdeményezője Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki szerint erre azért van szükség, mert „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most.”
Vass Imre

2022. augusztus 07. 12:19

Népszavazással erősítené meg Magyarország uniós tagságát az
MSZP

Ujhelyi szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük. 

 

Orbánt és rendszerét eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben, vagyis, ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz, ami az Unióban tartsa a rezsim vezetőit. Az általuk hozott hatályos szabályok szerint ráadásul a nép egyetértő szavazata nélkül, saját maguk dönthetnek erről. –írja közösségi oldalán tett bejegyzésében a képviselő.

 

Szerinte radikális lépésre van szükség: népszavazáson, de minimum egy, a jelenlegi kormány kezét megkötő törvényben meg kell erősíteni hazánk uniós tagságát! 

 

Ujhelyi bejelentette, a következő napokban hivatalosan is be fog nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint

 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” 

 

Hozzátette, amennyiben politikai nyomásra elkaszálják, újból és újból, másként megfogalmazva fogja benyújtani. 

 

A hazánk európai közösséghez való tartozása sorsdöntő közös ügy, ezért a szocialista politikus biztos abban, hogy minden Európa-párti politikai és civil mozgalom egyetértően csatlakozni fog a kezdeményezéséhez.

 

Ujhelyi István azt is bejelentette, hogy az MSZP parlamenti frakciója ezzel párhuzamosan be fogja nyújtani azt a törvényjavaslatot, amelyet a népszavazási kezdeményezés akar kikényszeríteni a magyar választók akaratának megfelelően. 

 

A képviselő szerint azért lenne szükség a népszavazásra, mert az elmúlt időszakban számos Fidesz-vezető tette egyértelművé, hogy ma már az EU-csatlakozás ellen voksolna, de legalábbis megfontolná a kilépés lehetőségét. Már a Fidesz mérsékeltebb vonalához sorolt Varga Mihály pénzügyminiszter is EU-ellenes hangon szólalt meg legutóbb, amikor azt mondta: „ha a brüsszeli támadások az értékválasztás miatt folyamatosak lesznek”, akkor az uniós tagságunk „új nézőpontot kaphat”. 

 

Jövőre lesz kereken húsz éve, hogy Magyarország polgárai szavaztak az EU-hoz való csatlakozásról. Akkor 83 százalékos arányban, több mint hárommillió ember szavazatával döntött az ország az európai közösséghez való tartozásról. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége – annak ellenére is, hogy a Fidesz támogatói közül ma már minden ötödik (!) kilépnie az EU-ból – még mindig és egyre jobban bízik az Unióban, sokkal jobban, mint saját kormányukban.