Népszava: Putyin hazudott a gázárról (is)

Mégsem a tőzsdei ár ötödéért kapjuk a gázt az oroszoktól.
Kékes Viktória

2022. április 06. 09:42

Népszava: Putyin hazudott a gázárról (is)

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal által most frissített, januári adatok alapján.

 

Az orosz elnök Orbán Viktor „békemissziónak” nevezett februári tárgyalása után jelentette be, hogy

 

„Az orosz gázszállítások stabilitása biztosított Magyarország felé 2036-ig és „az is fontos, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt.”

 

Most kiderült, hogy Putyin nem csak az Ukrajnával kapcsolatos terveivel, de a gáz árával kapcsolatban is hazudott Orbán Viktornak. Megtehette, hiszen a magyar és az orosz fél az új, kétoldalú gázszerződés megkötésekor – szokás szerint – titkosította a megállapodást, így az aktuális magyar tarifákat és annak kiszámítási képletét is. Vagyis bármely politikus mondhat róla, amit akar, az állítások úgysem ellenőrizhetők. 

 

Hasonlóképp járt el Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is, akik konkrét bizonyítékok nélkül állították, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”. 

 

Ezzel szemben a valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért.

 

Forrás: Népszava

A magyar és a tőzsdei tarifa közötti olló még tavaly májusban, vagyis még az előző szerződés hatálya alatt kezdett kinyílni. Bár gázárunk október és december között jóval alacsonyabb volt a nemzetközinél, az ív nem változott. 

 

Az új szerződéssel tehát nem kedvezőbb tarifa lépett életbe, csupán érvényesült az előző megállapodásban is szereplő „árkisimítás”. Ez azt jelenti, hogy a nagy árugrásokat és -eséseket az orosz tarifa késleltetve és ellapítva érvényesíti, ugyanakkor hosszabb időtávon a piaci tarifán számolt teljes ellenértéket beszedi. Ezt bizonyítja az is, hogy januárban Magyarország gáztarifája már beérte a tőzsdei szintet.

 

A Népszava úgy látja, a február és az azóta eltelt időszak sem túl kecsegtető. A ttf átlaga márciusban ezer köbméterenként már 1290 euróra rúgott. Ráadásul az Ukrajna lerohanása miatti nyugati kereskedelmi korlátozásokra válaszul Putyin dollár helyett rubelt kér a gázért, és ez nehezítheti a hasonló számításokat.