Népszava: bukhatják az Erasmus+ és a Horizont-program forrásait az alapítványi egyetemek

Megint a hallgatók és a kutatók látják kárát az egyetemek elfideszesítésének. Ez az egyik következménye a fideszes potentátok beejtőernyőzésének az egyetemeket irányító alapítványokba. A forrásmegvonás a Szegedi Tudományegyetemet is érintheti.
Cservenák Zoltán

2023. január 09. 09:34

Népszava: bukhatják az Erasmus+ és a Horizont-program forrásait az alapítványi egyetemek

Hónapok óta mondja mindenki, aki tudja és meri, hogy nem normális dolog fideszes politikusokat, minisztereket ültetni az alapítványosított egyetemek kuratóriumaiba, és így ellenőrizni a felsőoktatás elfideszesítését. Gondja van ezzel az Európai Uniónak is, kifogásuk a magyar uniós pénzek visszatartásakor bekerült abba az elváráscsomagba is, amit az uniós pénzek kifizetéséért kellene teljesítenie Magyarországnak.

 

Egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor és kormánya meddig köti az ebet a karóhoz, azaz meddig tartják az egyetemeket felügyelő alapítványi kuratóriumaikban a fideszes potentátokat, de a Népszava szerint az egyetemek elfideszesítésének első áldozatai a hallgatók és a kutatók lesznek. A lap szerint ugyanis  

 

„mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből”.

 

Az uniós forrásfelfüggesztés egyelőre a 2022. december 15-e utáni

  • Erasmus+ és
  • Horizont-programot érinti.

 

Az Erasmus Plusz egy oktatási csereprogram, ami segítségével a hallgatók – ösztöndíjas rendszerben – más egyetemeken tanulhattak egy-egy szemesztert, így szerezve tapasztalatot, ismereteket. Itt a tiltás a tavaly december 15-e után elbírált pályázatokra vonatkozik. A Népszava azt is írja, 2020-ban például 22 ezer 622 magyar hallgató vett részt az Erasmus Plusz programban, erre az unió 40 millió 450 ezer eurót, mintegy 16 milliárd forintot adott támogatásként.

 

A Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban is röpködnek az eurómilliók. Csak a Corvinus Egyetem 2014 és 2020 között 3,6 millió eurót kapott, 2020-ban pedig 4 millió eurós projektben lett konzorciumvezető.

 

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság levélben értesítette az Orbán-kormányt a forrásvisszatartásról december végén. A levélben az olvasható, hogy a tiltás a 2022. december 15-e utáni pályázatokra vonatkozik, mivel ekkor hozta meg az Európai Bizottság az egyes uniós források felfüggesztéséről szóló döntését az évek óta fennálló jogállamisági és korrupciós problémák miatt.