Népszava: akár 40 ezer munkahely is veszélybe kerülhet a kukakoncesszió miatt

Nem vált be a kukaholding, ezért máris szétkapná a nemzeti Hulladékgazdálkodási céget, becenevén a kukaholdingot a kormány. A feladatot koncesszióba adnák, amivel megint egy vagy több haver járhat jól.

2020. december 04. 10:31

Népszava: akár 40 ezer munkahely is veszélybe kerülhet a kukakoncesszió miatt

Nem rajong a kukakoncesszióért, mert korrupciót sejtenek a háttérben - nagyjából ez a lényege a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) a Zöld Ipar Magazinban megjelent véleménycikkében – vette észre a Népszava.

A HOSZ azt írja,

„a koncesszor önkényesen választhatna alvállalkozót, tevékenységét érdemi kontroll nélkül korlátlanul végezhetné, amely a jelenleg magas hatékonyság mellett piaci alapon működő, az elmúlt 30 év alatt felépült, s a hasznosítási célszámokat teljesítő hulladékgazdálkodási magánszektor ellenszolgáltatás és kártérítés nélküli ellehetetlenüléséhez vezethet”.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a november 25-én benyújtott törvényjavaslatot nem előzte meg szakmai egyeztetés az érdekképviseletekkel és a jelenleg alvállalkozóként érintett piaci szereplőkkel sem.

„A törvényjavaslat szerinti államosítás és koncesszióba adás az EU-ban és a világon is példa nélküli, a környezet védelme, s a körforgásos gazdaságra történő átállás ilyen drasztikus piaci beavatkozást egyáltalán nem igényel. A törvényjavaslatban nem szerepel semmilyen olyan közérdek, ami részben egy teljes iparág felszámolását, és az értékkel bíró hulladékok elvételét indokolja” – írják.

Az új koncessziós szerződés, amit várhatóan egy nagy szereplővel kötne az állam, bizonytalan helyzetbe hozza a jelenleg szerződésben lévő alvállalkozókat. Ez 30-40 ezer dolgozót érint.

„Elképzelhetetlen, hogy egy koncesszor hatékonyan helyettesíteni képes egy országosan működő sokszereplős szabadpiacot”.

Címlapon

mutasd mind