Nemzetstratégiai jelentőségű cégek is köthetőek a Fuzik Zsolthoz köthető bűnszervezet tevékenységéhez

Az elmúlt hetekben többször lehetett arról olvasni, hogy korrupcióval vádolták meg Zugló szocialista polgármesterét, a korrupciós vádak miatt az előválasztástól visszalépni kényszerült zuglói szocialista képviselőt, és az MSZP pártigazgatóját. A 444.hu kiderítette, hogy az ügy ennél sokkal többről szól: állami nagyvállalatok is érintettek benne.
Kékes Viktória

2022. március 09. 11:36

Nemzetstratégiai jelentőségű cégek is köthetőek a Fuzik Zsolthoz köthető bűnszervezet tevékenységéhez

Fuzik Zsolt, a CBA és a BKV volt informatikai vezérigazgatója azt állítja, hogy szocialista politikusoknak, név szerint Horváth Csabának, Tóth Csabának, Baja Ferencnek és Molnár Zsoltnak adott át több milliós kenőpénzeket 2017 és 2019 között. Az érintettek a vádakat tagadják.

 

A 444.hu cikkéből azonban az derül ki, hogy az ügy sokkal többről szól, mint a zuglói parkolási tenderért, vagy a BKV informatikai rendszerének üzemeltetésért állítólagosan átadott milliók. Az ügyészség ugyanis azzal vádolja Fuzikot, hogy egy bűnszervezetet irányított, és szerteágazó csalássorozatot hajtott végre.

 

A gyanú szerint Fuzikék egyik fő tevékenysége a számlagyártás volt. Szervezetük szolgáltatásait széles körben vehették igénybe az üzleti élet komoly szereplői. 2018 januárja és 2021 nyara között – a gyanú szerint – a szervezet több mint 19 milliárd forintról állított ki számlát, az általuk okozott költségvetési kár közel négymilliárd forint. Olyan óriáscégek is érintettek az ügyben, mint a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt 4IG távközlési-informatikai gigakonszern vagy éppen az Antenna Hungária, ami az országos digitális földfelszíni televíziós és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója. 

 

A két cég egyesülését február végén minősítette Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek, ami azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja majd az üzlet körülményeit.

 

 

A  nyomozati anyagokból a 444.hu újságírója azt a következtetést vonta le, hogy az adócsalásra létrehozott számlagyár mellett a túlárazott közbeszerzések lefölözése is a Fuzik-csoport profiljába tartozott. Strómanok által irányított cégekkel állami vállalatoknál és önkormányzatoknál tendereket nyertek el, milliárdos megbízásokat húztak be.

 

A szervezetet Fuzik Zsolt irányította, akit társai csak Nagymester néven emlegettek. Fuzik – a K-Monitor adatbázisa alapján – a CBA és a BKV egykori informatikai vezetője, és érintett volt abban a 2010 előtti BKV-ügyben is, ahol a vádhatóság szerint Sziebert Györggyel jogtalan előnyt kért a BKV Zrt. részére, informatikai szolgáltatás nyújtására irányuló megállapodás alapján egy kft.-nek kifizetett vállalkozói díjból. 2009-ben körözést adtak ki ellene, mert szökésben volt. Később elkapták, és előzetes letartóztatásba helyezték, ügye egészen 2017-ig húzódott, amikor is felmentették.

 

A 444.hu megkereste a nyomozati anyagban említett cégeket, az ügyészséget és Fuzik Zsoltot. A T-Systems válaszában csak annyit írt, hogy minden esetben együttműködik a hatóságokkal. A 4IG Nyrt. tagad bármiféle kapcsolatot, az ügyészség a nyomozásra való tekintettel elutasíotta a válaszadást, míg a Nagymester nem reagált a megkeresésre.

 

A 444.hu cikke itt olvasható.

Címlapon

mutasd mind