Nemzetközi tanulmányok, kommunikáció, valamint jogász szakra kellett magas pontszám

A felvi.hu oldalon szerda este tették közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

2018. július 26. 04:24

Nemzetközi tanulmányok szakon államilag finanszírozott nappali alapképzésben a sikeres felvételihez a Szegedi Tudományegyetemen 467, a Pécsi Tudományegyetemen 478, a Széchenyi István Egyetemen 472, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 470 pont kellett, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a magyar nyelvű képzésre 468, az angol nyelvűre 466 ponttal lehetett bekerülni. A Budapesti Corvinus Egyetemen az angol nyelvű képzésre 466, a magyar nyelvűre 464 pont volt a felvételi határ.

Kommunikáció és médiatudomány szakra államilag finanszírozott nappali alapképzésben a Szegedi Tudományegyetemen 456, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 464, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 461, a Debreceni Egyetemen 458, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 455 pontot kellett elérniük a felvételizőknek, a Budapesti Corvinus Egyetemen 455 pont kellett a magyar nyelvű, 456 az angol nyelvű képzésre. 

A leendő jogászoknak osztatlan, nappali, államilag finanszírozott képzésre az SZTE-n, az ELTE-n, a Pázmányon, valamint a Pécsi Tudományegyetemen 460, a Károli Gáspár Református Egyetemen 474, a Széchenyi István Egyetemen 465, a Debreceni és a Miskolci Egyetemen 461 pont kellett a sikeres felvételihez.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának általános orvos szakára osztatlan nappali, államilag finanszírozott képzésre 427 ponttal, a Semmelweis Egyetemen 441 ponttal lehetett bejutni. Az Állatorvostudományi Egyetem állatorvos szakára 437 pont kellett. 

A Műszaki Egyetemre a leendő mechatronikai mérnökök 451 ponttal kerülhettek be, az építészmérnöki képzésre 380, a gépészmérnöki képzésre 365, a villamosmérnökire 360 pont volt a határ.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozták meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolta. Minél többen, minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lett az adott szak ponthatára. 

Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhetett csak be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma elérte vagy meghaladta a felvételi ponthatárt. Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a jelentkező pontszáma, ebben az eljárásban nem vehették fel felsőoktatási intézménybe. Azok a fiatalok, akik nem nyertek felvételt, a pótfelvételi során jelentkezhetnek újra.

Részletesebb információk a felsőoktatási intézmények összes meghirdetett képzésének ponthatárairól a felvi.hu oldalon olvashatók.

Szerdán, a ponthatárok kihirdetésének estéjén az ország több városában tartottak eredményváró bulikat, a szegedi Dugonics téren rendezett Pont Ott Partin készült képeink a fenti fotóra kattintva nézhetők meg.