Nemzeti távközlési cégünk is lesz: a 4iG megveszi a Vodafone Magyarországot

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. száz százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakció értéke 715 milliárd forint. A 4iG távközlési és IT portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában.
Garai Szakács László

2022. augusztus 22. 08:57

Nemzeti távközlési cégünk is lesz:
a 4iG megveszi a Vodafone Magyarországot

„A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat. Az akvizíció sikeres lezárását követően vállalatcsoportunk Magyarország egyik legnagyobb digitális infrastruktúrájával rendelkezhet, amely kiemelt szerepének köszönhetően hosszú évtizedekre a hazai távközlés meghatározó szereplőjévé válhat” – mondta a 4iG honlapján megjelent sajtóközleményben Jászai Gellért, aki szeptember 1-jétől már „csak” a vállalatcsoport igazgatóságának elnökeként irányítja a tőkepiaci társaság stratégiáját.

 

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. ötvenegy, a magyar állam negyvenkilenc százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat le. A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG, a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet.