Nemzeti Pedagógus Kar: A sztrájk elfogadható eszköz, azonban a polgári engedetlenség nem

A Nemzeti Pedagógus Kar is kevésnek tartja a tíz százalékos béremelést, valamint szükségesnek tartja a pedagógusok óraszámának csökkentését. El tudják fogadni, hogy sztrájkoljanak a pedagógusok, azonban a polgári engedetlenséggel nem értenek egyet. Felvetéseiket levélben már elküldték Pintér Sándor belügyminiszternek, azonban választ még nem kaptak.
Vass Imre

2022. október 13. 10:23

Nemzeti Pedagógus Kar: A sztrájk elfogadható eszköz, azonban a polgári
engedetlenség nem

A pedagógus társadalom nagyobb része hónapok óta próbál párbeszédet kezdeményezni a kormánnyal. Követeléseik nyomatékosítására sztrájkot, illetve polgári engedetlenséget hirdettek. Az ügyben eddig a Nemzeti Pedagógus Kar nem szólalt meg. Horváth Péter elnök most viszont elmondta, a tíz százalékos béremelést, a mostani infláció miatt is nagyon kevésnek tartják, de a kormány új javaslatát, hogy a pedagógusok bérek a hazai diplomás átlagbér nyolcvan százaléka legyen, elfogadhatónak tartják. A sztrájkot és a tüntetést megfelelő eszköznek tarják, a polgári engedetlenséget viszont nem. Úgy látja, ennek következményeit azoknak kell viselnie, akik abban részt vesznek.

 

Horváth szerint amennyiben valaki pár órát töltött el ilyen formában munkabeszüntetéssel, akkor számára az elbocsájtás túlságosan szigorú büntetés. Aki azonban munkaidejének több mint a felét polgári engedetlenség miatt nem dolgozta le, annak vállalnia kell a felelősséget és „el kell gondolkodnia azon, milyen feladatot vállalt”. Hozzátette, amennyiben valaki nem ért egyet az elbocsájtásával, az forduljon munkaügyi bírósághoz. 

 

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöksége szegedi ülésén találkozott a közgyűlés Oktatási bizottságának vezetőivel is. Itt a város részéről elhangzott, hogy az önkormányzatok jobb fenntartói lennének az iskoláknak, mint a kormány.

 

Kozma József, a bizottság elnöke szerint egy olyan autonóm városnak, mint Szeged autonóm személyiségek és autonóm iskolák kellenek. Szeged akkor hatékony, ha saját kezében, saját együttműködési körében tartja az iskoláit és a pedagógusait” – tette hozzá.

 

A bizottság alelnöke, Tóth Károly szerint katasztrofális helyzetben van a köznevelés, egyes számítások szerint 15 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Szerinte az csak tüneti megoldás, ha a nyugdíjasok hozzák vissza tanítani. Úgy látja, amennyiben a kormány nem teszi kiemelt stratégiai céllá a magyar köznevelés és felsőoktatás ügyét, akkor az ország végképp elveszíti versenyképességét és lemaradunk Európától. 

 

A képviselő szerint nem helyes az Európai Unióra mutogatnia a kormánynak a pedagógusok béremelése miatt, hisz azt nem uniós forrásokból, hanem a hazai költségvetésből kellene finanszírozni.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!