Németország mellett Franciaországtól is kaphat tankokat Ukrajna

Nem zárják ki a franciák, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállítsanak Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban.
Garai Szakács László

2023. január 22. 21:19

Németország mellett Franciaországtól
is kaphat tankokat Ukrajna

Erről Emmanuel Macron francia államfő beszélt Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban. Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

 

– Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német–francia kormányülést követően.

 

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: „a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni”.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind