Németország felkészült, hogy nem kap gázt Oroszországtól

Az ügy komolyságát jelzi, hogy erről Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter beszélt. A német politikai vezetés igyekszik felkészülni arra az esetre, ha egyik percről a másikra leállnának az országban érkező orosz gázszállítások.
Bod Péter

2022. március 02. 15:04

Németország felkészült, hogy nem
kap gázt Oroszországtól

Robert Habeck, a német zöldpárt – Die Grünen/Bündniss 90 – vezetője arról beszélt, hogy Németország energetikai kitettsége most kisebb, mert jön a tavasz és a nyár, így a gázfogyasztás nagyon jelentős mértékben csökken. A német sajtónak nyilatkozó alkancellár úgy fogalmazott, már a következő télre készülnek, ám addig is számolnak a legrosszabb forgatókönyvvel, arra az esetre, ha hirtelen leállna az Oroszországból érkező gáz szállítása. Ismert, Brüsszel gazdasági szankciókat jelentette be az Ukrajnát megtámadó ország ellen, de a hírügynökségek szerint egyelőre zavartalan a szállítás.

 

Ezt bizonyítja, hogy a Gazprom azt jelentette, kedden az Ukrajnán keresztül futó vezetéken 110 millió köbméter gázt továbbított európai fogyasztói felé, azaz a rendkívüli helyzet ellenére a szállítás normál üzemmódban történik.

 

Németországban gáztározók feltöltöttsége 28,8 százalékos – erről már a portfolio.hu írt, hozzátéve: nagy a különbség az ottani tárolók telítettsége között.

 

A legrosszabb forgatókönyvre készülve üzemelésre készítik elő a németországi szén alapú erőműveket, ám a hosszabb távú cél egészen más. A gázbeszerzéseket már forrásokból szeretnék biztosítani a kontinens legnagyobb gazdaságával rendelkező országnak. Ebben a vonatkozásban leginkább a cseppfolyós gáz jöhet szóba. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a megújulóenergia-termelés területén az elmúlt tíz évben óriási lépéseket tett Németország. Ezt részben a kényszer is diktálta, mert a Japánban, Fukusimában 2011. március 11-én bekövetkezett reaktorbaleset miatt az akkor Angela Merkel vezette kormány úgy döntött, a lehető leghamarabb bezárja a német atomerőműveket; ez többségében időközben megtörtént.

 

A gázszállításokkal kapcsolatos hír, hogy fizetésképtelenséget jelentett az Észak Áramlat-2-t üzemeltető cég, miután az Ukrajnát kikerülő gázvezeték nem kapta meg a német hatóságoktól a használatba vételi engedélyt.