Németország dönerország

Már nem a fűszeres paradicsomszósszal tálalt sült kolbász a currywurst, hanem a döner a németek kedvenc gyorsétele.
Garai Szakács László

2022. december 28. 15:42

Németország dönerország

A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek negyvenöt százaléka a dönert választaná, ha döntenie kellene a két berlini eredetű klasszikus gyorsétel között. A currywurstot a németek harminchét százaléka kedveli jobban, tizenöt százalékuk pedig egyiket sem szereti.

 

A felnőtt lakosságra reprezentatív felmérés alapján minél fiatalabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel kedveli jobban a második világháború után bevándorolt török vendégmunkásokkal érkezett talponálló-üzemeltetőnek, Kadir Nurmannak köszönhető dönert, mint a currywurstot, amelyet egy másik nyugat-berlini falatozós, Herta Heuwer fejlesztett ki szintén a háború után.

 

A 18–45 éves korosztályban a currywurst a sült kolbászok minden egyéb fajtájával együtt a gyorsételek népszerűségi listájának végére szorult. Az élen a döner kebabnak is nevezett szendvics áll, majd a pizza és a hamburger következik. Az 55 éven felettieknél viszont továbbra is a currywurst az első.

 

Azt is kimutatták, hogy a nők erősen dönerpártiak, körükben negyvenhét százalék választaná a dönert és csak harminc százalék a currywurstot. A férfiak megosztottabbak és valamivel jobban kedvelik a curryszószos kolbászt, mint a tépett húsos szendvicset, negyvenhárom százalékuk a currywurstra, negyvenkét százalék a dönerre esküszik.

 

A vendéglőket tekintve a németek legnagyobb csoportja a hazai ételeket kedveli leginkább, huszonhat százalékuk német konyhát vivő étterembe ülne be, húsz százalékuk olasz, tizenhárom százalékuk görög, tizenkét százalékuk pedig kínai vendéglőt választana. A többi nemzeti konyha népszerűsége messze elmarad az élbolytól. Nemzedékek közötti eltérések itt is mutatkoznak; míg a legfiatalabbak, a 18–24 évesek körében huszonegy százalékos aránnyal az olasz vendéglőt választók vannak a legtöbben, az 55 felettieknél harminckét százalékos aránnyal a német vendéglőt választók csoportja a legnagyobb.

 

(MTI)