Németország 30 millió adagot vesz a Szputnyik V-ből, ami Gulyás Gergely szerint a legjobb vakcina

A németek csak akkor vásárolnak, ha addigra meglesz az oltóanyag uniós engedélye. A magyar kancelláriaminiszter egyelőre nem ismert kutatási eredmények alapján dicsérte az oroszok vakcináját.

2021. április 22. 20:09

Németország 30 millió adagot vesz a Szputnyik V-ből, ami Gulyás Gergely szerint a legjobb vakcina

Németország 30 millió adagot vásárol az orosz Szputnyik V orosz vakcinából – jelentették csütörtökön német hírportálok. A beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő beszélt Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel.

Elmondta, hogy

a tervezett menetrend szerint júniusban, júliusban és augusztusban egyaránt tízmillió adagot vásárolnak. A beszerzés feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzen EU-s forgalmazási engedéllyel.

Michael Kretschmer szerint az orosz vakcina beadatására minden bizonnyal nagy lesz majd a hajlandóság Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományában.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban többször kifejtette álláspontját arról, hogy szerinte az úgynevezett keleti (orosz és kínai) vakcinákkal kapcsolatosan hamarosan az Európai Unió tagállamaiban meg fog változni az álláspont, és egyre többen fognak belőlük vásárolni.

Mindezek alapján

várható, hogy a következő napokban a magyar kormányzat valamint a kormányzati média kommunikációjában jelenetős hangsúlyt fog kapni a németek oroszvakcina-vásárlása, hogy ezzel is igazolják, Orbánnak igaza volt.

Gulyás Gerely miniszter a múlt héten többször utalt olyan kutatási eredményekre, amik a Magyarországon beadott vakcinák hatékonyságát, a kiváltott immunválaszok mértékét mérik. A mai Kormányinfón felolvasott újságírói kérdések között a 444 arra volt kíváncsi, hogy pontosan milyen kutatásokról van szó, és mik a konkrét eredmények.

A miniszter erre azt mondta, hogy minden kutatás eredményét nyilvánosságra fogják hozni, de az eddigi adatok alapján

„a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”.

Gulyás ezt ennél pontosabban viszont nem fejtette ki.

kmn

Vélemények

mutasd mind