Német tankok és amerikai drónok is beszállnak a háborúba, közben a menekültek száma akár a 8 milliót is elérheti

Rövid hírösszefoglaló az orosz-ukrán háború mai, legfrissebb történéseiről.
Vass Imre

2022. április 26. 14:15

Német tankok és amerikai drónok is beszállnak a háborúba,
közben a menekültek száma akár a 8 milliót is elérheti

Több millióval nőhet az idén a harcok elől menekülők száma

Akár nyolcmillió fölé is nőhet az idén az ukrajnai háború menekültjeinek a száma a mostani 5,2 millióhoz képest – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

 

Genfi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Shabia Mantoo azt mondta, a háború kezdete óta több mint 12,7 millióan menekültek el otthonukból, közülük 7,7 millióan Ukrajna más részein találtak menedékre, több mint ötmillióan pedig más országokba mentek.

 

Hozzátette, hogy a menekültek elsősorban az Ukrajnával szomszédos országokba – Lengyelországba, Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába – igyekeznek, ahol a számuk vélhetően tovább fog nőni.

 

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák.

 

Ha az előrejelzés helyes, az ukrajnai menekültválság – amely a második világháború óta így is Európa legsúlyosabbja – méreteiben meghaladja majd a venezuelait és a szíriait is – tette hozzá.

 

EU: az orosz agresszió közvetlen veszélyt jelent Európa biztonságára

Ezt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mondta, hozzátéve, hogy az ukrajnai orosz agresszió stratégiai kudarc lesz.

 

„Európában az orosz agressziót közvetlen fenyegetésnek tekintjük a biztonságunkra nézve, ezért biztosítani fogjuk, hogy az Ukrajna elleni ésszerűtlen orosz katonai agresszió stratégiai kudarccá váljon.

 

Mindent megteszünk, hogy segítsük Ukrajnát a szabadságáért folytatott harcban, ezért azonnal masszív, erős és hatékony szankciókat vezettünk be” – mondta von der Leyen az Újdelhiben megrendezett Raisina Dialogue geopolitikai konferencián tartott beszédében, amiről az EDnews is beszámolt.

 

Szerinte az Európai Unió döntései ésszerű válaszok az orosz agresszióra. „Döntéseink az elkövetkező évtizedeket is alakítani fogják. Az Oroszország agressziójára adott mai válaszunk ugyanis meghatározza a nemzetközi rendszer és a világgazdaság jövőjét”. Az Európai Bizottság vezetője hangsúlyozta, hogy a Kreml által elkövetett bűncselekményekről érkező képek az egész világot sokkolták.

 

 

Németország is tankokat fog küldeni Ukrajnának

Az AFP szerint Christine Lambrecht védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Németország engedélyezi tankok szállítását Ukrajnának. Ez nagy változás lehet Berlin óvatos politikájában a Kijev katonai támogatásával kapcsolatban.

 

„A kormány beleegyezett, hogy aláírja a használt Gepard légvédelmi harckocsik leszállítását”  – mondta Lambrecht a védelmi miniszterek nemzetközi találkozóján az Egyesült Államok ramsteini légitámaszpontján az AFP által látott beszédtervezet szerint.

 

Öngyilkos drónok és titániumágyúk – ezeket küldi most Biden Ukrajnába

Az Egyesült Államok az orosz támadás kezdete óta elképesztő mennyiségű fegyvert szállított Ukrajnának, összesen nagyjából 3,4 milliárd dollár értékben. Múlt héten egy újabb, 800 millió dollár értékű csomagot jelentett be a Fehér Ház, az ennek keretében küldött fegyverek már a napokban elkezdhetnek megérkezni a frontra. Köztük olyan drónok, amik annyira újak, hogy nem is tudjuk pontosan, mire képesek, illetve olyan tüzérségi lövegek, amelyek komoly változást hozhatnak a harctéri erőviszonyokba.

 

Az Ukrajnának küldött új amerikai drónok annyira titkosak, hogy azt sem árulják el, mit tudnak. A szuperkönnyű tarackokról viszont pontosan lehet tudni, miért fognak örülni nekik az ukránok, és miért fognak félni tőlük az oroszok. De a 800 millió dolláros legújabb fegyvercsomagba még ezeken kívül is befért egy s más.

 

Cinizmus a köbön, amit az orosz katonák művelnek

Az ortodox húsvét alkalmából az orosz hadsereg úgy gondolta, hogy gúnyolódnak egy sort az ukránokon, miközben továbbra is halálos bombázásokat hajtanak végre a civil lakosságon – derül ki az SSU által lehallgatott és nyilvánosságra hozott beszélgetésből.

 

Azt tervezik ugyanis, hogy az ukrán civil és katonai célpontokat „Krisztus Feltámad!” feliratú aknákkal fogják megszórni. Az egyik orosz katona a feleségének erről már-már örömmel számolt be a beszélgetésben:„A srácok ‘húsvéti tojásokat’ készítenek elő az ukránoknak. ‘Krisztus Feltámad!’ szöveget írtak a tankosok az aknákra. Próbálunk minél jobban szórakozni”

 

Az orosz katona vidámsága azonban gyorsan elfogy, amikor arról mesél a feleségének, hogy mi a helyzet a fronton. A Mikolajiv környékén harcoló katona elmondta, a saját szakaszán belül a 19 katonából már csak 7 maradt, a többiek elmenekültek vagy meggyilkolták őket.

 

 

Zelenszkij biztos az oroszok bukásában, megrendítő számokat osztott meg

Oroszország több mint két hónappal ezelőtt indított támadást Ukrajna ellen, ami állítólag villámháborúnak indult, de azóta elhúzódott. Időközben az oroszok arról tettek említést, hogy valós a veszélye egy harmadik világháború kirobbanásának, és egyértelmű véleményt fogalmaztak meg egy atomháború kockázatáról.

 

Volodimir Zelenszkij elnök, aki nemrég személyen tárgyalt az USA-val Kijevben bejelentette, hogy Oroszország eddig több mint 1100 rakétát lőtt ki ukrán célpontokra, de emellett számtalan bombát dobott le, illetve rengeteg alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet.

 

Az elnök elmondása szerint 931 ukrajnai települést tudtak eddig felszabadítani az ukrán erők, miután azokat az orosz hadsereg ideiglenesen elfoglalt. A háború kirobbanása óta 9781 ukrán kapott valamilyen állami kitüntetést a haza védelme miatt, míg 142-en vannak, akik „Ukrajna Hőse” címét viselhetik.

 

Ukrajna azt állítja, hogy az oroszok civileket „kínoznak” a „koncentrációs táborokban”

A Harkovi Regionális Ügyészség vizsgálatot indított, miután azt állítják, hogy az orosz erők „koncentrációs tábort“ hoztak létre Vovcsanszk városában.

 

Az ügyészek szerint az oroszok koncentrációs táborokban vitték a civileket, miután a várost elfoglalták az oroszok, nem sokkal az invázió megindítása után. 

 

Az ügyészség szerint „békés lakosokat” „fizikai és lelki erőszakkal” „kínoznak” az állítólagos táborban, amelyet egy gyár területén hoztak létre – írja a Sky News. 

 

Oleh Szinyehubov, a harkovi területi közigazgatás kormányzója azt is elmondta, hogy a megszállók kifosztották a gyár tartalmát, és Oroszországba vitték.

Címlapon

mutasd mind