Nemet mondott az ukrán elnök kéréseire Orbán Viktor

A miniszterelnök szerint azok ellentétesek hazánk érdekeivel.
Kékes Viktória

2022. március 25. 09:14

Nemet mondott az ukrán elnök kéréseire Orbán Viktor

Mi is beszámoltunk róla, hogy az EU-csúcson Volodimir Zelenszkij megszólította Orbán Viktort:

 

„Tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell” – mondta többek között az ukrán elnök.

 

 

A magyar miniszterelnök elsőként egy rövid, Facebookra feltöltött videóban reagált, amiben azt mondta:

 

„Néhány ország felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, olajra, gázra. Sőt, maga az ukrán elnök kérte ezt tőlük. Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországra a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, a gáznak pedig 65 százaléka. A szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd leáll. Ez elfogadhatatlan és ellentétes a magyar emberek érdekeivel, sőt valójában azt jelentené, hogy velünk fizettetik meg a háború árát.”

 

 

Álláspontját később Havasi Bertalan is megismételte egy MTI közleményben: a kérések ellentétesek Magyarország érdekeivel, hazánk ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.

 

Az ukrán elnök szavaira Facebook oldalán reagált Szijjártó Péter is. A külügyminiszter is megismételte Orbán Viktor szavait:

 

„Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb.

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át fegyverszállítmányokat hazánk területén. Ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát.

 

Ugyanakkor azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért továbbra sem támogatjuk a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra.

 

Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!”