Nemesi Pál, Novák Katalin, Rovó László, Szabó Gábor – kuratóriumi tagok lesznek az SZTE-n, ha átalakul alapítványi egyetemmé

Az SZTE szerda reggeli összdolgozói értekezletén Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár nem akarta megnevezni a kuratórium tagjait, mégis „kiderült” a tagságuk.

2021. január 27. 20:50

Nemesi Pál, Novák Katalin, Rovó László, Szabó Gábor – kuratóriumi tagok lesznek az SZTE-n, ha átalakul alapítványi egyetemmé

Bár Rovó László nem nevezett meg mindenkit, a névsor, ha nem is teljes bizonyossággal, de összeállítható. A szegedi születésű Novák Katalin tárca nélküli miniszter és a legutóbbi önkormányzati választáson a Fidesz támogatásával polgármesterjelölként indult, azóta a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosának szerepében is tetszelgő Nemesi Pál benne lesz a kuratóriumban – az ő nevük régóta közszájon forog.

Szinte biztos, hogy tag lesz a korábbi rektor, a fizikus professzor Szabó Gábor – Rovó László ennek kapcsán egy prorektorról, vagyis egy korábbi rektorról beszélt. Kizárásos alapon ő nem lehet más, mint az egyetem vezetésétől most megbízást kapó, az alapítványi átalakulás felmérését vezető munkacsoport vezetője.

Rovó László magát konkrétan megnevezte, mint leendő kuratóriumi tagot.

Egyes szám harmadik személyben beszélt saját magáról: „a rektor tagja lesz a kuratóriumnak.”

Rovó László és Szabó Gábor személye az átalakulási folyamatban felvetheti az összeférhetetlenség kérdését. A korábbi rektor, Szabó Gábor annak a munkacsoportnak a vezetője jelenleg, amelynek azt kell feltárnia, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna az SZTE-re nézve, amennyiben a modellváltás mellett dönt.

Ha igaz, hogy Szabó Gábor kuratóriumi tag lesz, akkor vele kapcsolatban felmerül az a kérdés: képes-e elfogulatlanul bemutatni az átalakulással kapcsolatos ügyeket.

A jelenlegi rektor kapcsán nem világos, hogy ő élethossziglan lenne-e kurátor, vagy ez a jog a mindenkori rektort illeti meg. Ez a különbség nagyon lényeges, és rávilágít arra, hogy valójában mennyi fontos kérdés nem tisztázott a lehetséges átalakulás kapcsán.

Épp ezért az alapítványi működésre való átállás kérdéseiről folyó vitában nehéz volna pártatlan személynek látni Rovó Lászlót, az SZTE jelenlegi rektorát.

Az ötödik taggal kapcsolatosan eltekintenénk a találgatásoktól, noha több lehetséges név is felmerült.