Nemesi Pál legyőzte Mészáros Lőrincet egy közbeszerzésen

A kormánybiztos felülkerekedett Orbán Viktor jóbarátján, pedig több százmillió forint volt a tét.

2021. szeptember 06. 13:44

Nemesi Pál legyőzte Mészáros Lőrincet egy közbeszerzésen

Kormányzati támogatással indul egy új beruházás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén, aminek elő lépéseként elbontják a XI. kerületi Goldmann téren álló menzát, illetve az Egry József utcában álló V2 jelű egyetemi ingatlant.

Ezeknek az épületeknek az elbontására kiírt, 643 millió forintos pályázatot nyerte meg Nemesi Pál kormánybiztos, jobban mondva az ő tulajdonában álló Ferroép.

A Fidesz korábbi szegedi polgármesterjelöltje ezzel nem kisebb versenytársat utasított maga mögé, mint a Mészáros Lőrinchez köthető, a felcsúti milliárdos gyermekeinek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t. A közbeszerzésen ugyanis a felcsúti cég is elindult, de hoppon maradt.

Nemesi Pál egyébként az utóbbi időben kiváltképp sikeres a felsőoktatással kapcsolatos beruházásokon, ugyanis néhány hónapja a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának felújítására kiírt közbeszerzést is megnyerte – így az ő vállalkozása dolgozhat 1,8 milliárdért a lófara rekonstrukcióján.

Sőt, nem sokkal korábban, de már kormánybiztos kinevezése után nyerte meg az ELI Science Park inkubátorházának kivitelezését 1,7 milliárdért.

Nem minden Ferroép beruházás végződik azonban sikerrel.

Nemesi korábban egy 1,3 milliárdos pályázaton megbízást kapott, hogy a Szegedi Tudós Akadémiának szánt épületet felújítsa. Az eredeti tervek szerint a Bartók Béla Művelődési Központ épületébe költözött volna a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. A felújítás azonban megakadt, amikor elfogyott a pénz, és a Ferroép félbehagyta a munkát. Majd később kiderült, hogy nem is kutatók költözhetnek majd az épületbe, hanem a Fidesz szellemi hátországának közpénzzel kitömött alapítványa, a Mathias Corvinus Collegium.