Nemcsak balettozik: Graziano Bongiovanni a fotózásban is megtalálta az alkotás örömét

A Szegedi Kortárs Balett olasz táncművésze 2019 óta tagja a társulatnak. Számos színpadi szerepe mellett szívesen fotózza a balett tagjait, próbáit, fellépéseit.

2021. május 24. 15:56

– Hogyan került a szegedi társulatba?

– Már két éve Magyarországon dolgoztam, amikor úgy éreztem, változásra van szükségem, épp ekkor keresett meg az együttes vezetősége, és kért fel, hogy vegyek részt egy próbatáncon. Nagy örömömre felvettek, amiért azóta is hálás vagyok.

Kattintson fönt Graziano Bongiovannira, nézze meg a fotóit!

– Hogy érzi magát Szegeden?

– Korábban nem ismertem Szegedet, de hamar megszerettem az itteni életet, mert Szeged nagyon élhető város. Remek a közlekedése, és mivel az egyetemen sok külföldi hallgató tanul, szinte mindenhol elboldogulok az angoltudásommal.

– Milyennek látja az itt élő embereket?

– Kellemes meglepetés volt megtapasztalni, hogy a szegediek mindig kedvesek és segítőkészek. Számos országban éltem már, és állítom, hogy ez nem mindenütt van így.

– Honnan a fotózás iránti szenvedélye? Mikor és hogyan tanult fényképezni?

– A fényképezés iránti szeretetem 2016-ban kezdődött, akkor vettem meg az első kamerámat, egy kezdő szintű gépet, de arra jó volt, hogy megtudjam, szeretek fotózni. Magam tanultam szabadidőmben a fotózást, később pedig online képzéseken is részt vettem. Mára profi felszerelésre váltottam, hogy még változatosabb képeket tudjak készíteni, de továbbra is a tánc maradt a hivatásom.

– A táncfotók mellett más témákról is készít képet?

– Sok témában szeretek fotózni, de az energiáimat főként a táncfotókra szeretném fókuszálni, mert ez a lényem legfontosabb része. Ettől függetlenül szeretek tárgyakat, tájakat és portrékat is fényképezni.

– Fotózta már Szegedet?

– Sok képet készítettem már a városról és legikonikusabb látnivalóiról. Szeretek sétálni, felfedezni új perspektívákat. Tervezem, hogy megörökítem a Szegedi Kortárs Balett táncosait a város leghíresebb látványosságai előtt. A sorozat egyszerre mutatná be a táncosok fizikumában rejlő tehetséget a város szépségével és történelmi emlékeivel. Most a tökéletes pillanatra várok, hogy mindezt meg is valósítsam.

– Mit tervez az elkövetkező évekre?

– Szegeden szeretnék maradni és folytatni a táncos karrieremet a társulatnál, mindeközben bővíteném a fotós vállalkozásomat is. Szeretnék valami különlegeset alkotni a színpadon és fotózásban is.

Rafai Gábor

Tovább olvasom