Nem vicc: nemzeti konzultációt akar a Fidesz az uniós szankciókról

Szájba kell rágni, hogy minden Brüsszel hibája. Pedig az orosz gázra soha nem is volt uniós szankció, az olajra pedig a 2022 júniusában elfogadott tilalom a nyersolaj esetében 2023 január 1-jétől, a finomított kőolajtermékek esetében 2023 március 1-jétől lép hatályba.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 22. 16:49

Nem vicc: nemzeti konzultációt akar a Fidesz az uniós szankciókról

Miközben az orosz gáz egyáltalán nem része az uniós szankcióknak, a Fidesz–KDNP a kétnapos frakcióülés után úgy döntött: nemzeti konzultációval mozgatják meg a szavazóikat.

 

A frakcióülés után Kocsis Máté fideszes, és Simicskó István KDNP-s frakciófőnök jelentette be, hogy felkérték a kormányt, tartson nemzeti konzultációt az oroszokat érintő szankciókról. 

 

Egy nemzeti konzultáció a kormányzati hirdetéscunamival együtt 6 és 11 milliárd forint közötti összegbe kerül, vélhetően ez sem lesz olcsóbb.

 

Összesen 11 ezer szankció érinti most Oroszországot, de Orbánék csak az energiát érintő szankciókról konzultálnának. Kocsisék megismételték az Orbán-féle tézist, miszerint ha feloldanák az energetikai szankciókat, akkor fele ekkora lenne az infláció és az árak is feleződnének.

 

Kocsis Máté azt is elmondta, a magyar kormány lenne az első, ami megkérdezné az embereket a szankciókról, az eredményt később felhasználnák ahhoz, hogy meggyőzzék az uniós vezetőket, fel kell oldani a korlátozásokat Oroszországgal szemben.

 

Ezeket az energiahordozókat és egyéb fontosabb termékeket tilos az Európai Unióba hozni Oroszországból:

 

  • nyersolaj és finomított kőolajtermékek, korlátozott kivételek mellett (6–8 hónapos kivezetési szakasszal)
  • szén és egyéb szilárd fosszilis tüzelőanyagok (mivel a meglévő szerződésekre felmondási idő vonatkozik, ez a szankció 2022 augusztusától alkalmazandó)
  • arany, beleértve az ékszereket is
  • acél és vas
  • fa, cement és egyes műtrágyák
  • tengeri eredetű élelmiszerek és alkoholtartalmú italok.

 

Az Európai Unió eddig 7 szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, ezek közül a hatodikat kivéve Orbán Viktor mindet megszavazta az Európai Tanácsban.