Nem vacakol tovább Orbán Viktor a Vodafone megszerzésével: megjelent a Magyar Közlönyben, hogy odaadják a pénzt a 4iG-nek a vásárláshoz

Kiadtak egy kétoldalas közlönyt egyetlen kormányhatározattal, ami szerint 425 millió eurót, közel 170 milliárd forintot tapsolhat el Jászai Gellért arra, hogy a miniszterelnöknek legyen saját mobiltársasága.
Garai Szakács László

2023. január 08. 18:29

Nem vacakol tovább Orbán Viktor a
Vodafone megszerzésével: megjelent a Magyar Közlönyben, hogy
odaadják a pénzt a 4iG-nek a vásárláshoz

„Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság mint hitelező által az »ANTENNA HUNGÁRIA« Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság mint hitelfelvevő és kötelezett részére a Vodafone Magyarország Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaságban történő részesedés vásárlása céljából nyújtani kívánt legfeljebb 425 millió euró összegű befektetett pénzügyi eszközt finanszírozó hitelből eredő tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli” – ezzel értett egyet a magyar kormány a január 8-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

 

Magyarul Orbán Viktor odaadta a pénzt a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához Jászai Gellértnek.

 

A Portfolio megjegyzi, az Antenna Hungáriáról eddig „szó nem volt” ebben a bizniszben. Még augusztusban írtunk mi is arról, előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. száz százalékos részvénycsomagjának adásvételéről.

 

„A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat” – ujjongott akkor Jászai Gelért a 4iG honlapján. Még aznap Hadházy Ákos azt posztolta Facebook-oldalán, „az állam egy olyan céggel vesz részt egy 715 milliárdos buliban, amelyikkel kapcsolatban egy minimum 160 milliós adócsalás (és pénzmosás) ügyben nyomoz” az adóhatóság. De azt is megjegyezte,

 

„a befektetés soha a büdös életben nem fog megtérülni.”

 

A Magyar Közlönyben megjelentekhez a Portfolio hozzáteszi, „a kormányhatározat megjelenése a vételár megállapításához nem túl sok kapaszkodót biztosít, hiszen szinte kizárt, hogy az előzetesen 715 milliárd forintra taksált vállalat 51 százalékos tulajdonrészének vételárát teljes egészében fedezné az MFB által biztosított hitelkeret. Jelen pillanatban pedig még azt sem lehet tudni, hogy a 4iG a tranzakcióhoz a teljes keretösszeget lehívja-e majd. A társaság előzetes kommunikációja alapján mi arra tippelünk, hogy a 4iG valamilyen szindikált hitelkonstrukcióban juthat forráshoz, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank lehet az egyik résztvevő.” A kormányhatározat megjelenése a lap szerint azt is jelenti, „a Vodafone átvilágítása sikeres volt, jelenleg pedig már a vállalatfelvásárlás finanszírozásának előkészítése zajlik. Az ilyen jelentős tranzakcióknál ez azt jelentheti, hogy napokon belül megszólalhatnak az érintett felek, amiből megtudhatjuk majd a fontosabb részleteket is. Ugyanakkor még mindig nem lehet tudni biztosan, hogy a pénzügyi feltételek előteremtése mellett a GVH szerepet kap-e majd az ügylet versenyjogi vizsgálatában.”

Címlapon

mutasd mind