Nem unják meg: Navracsics Tibor szerint 2030-ra Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhetünk

Ismét mernek nagyot álmodni a Fidesz-kormányban. Jó lesz sietni, mert 2023-ban egyelőre az Európai Unió sereghajtói között leszünk egy sor fontos szempontból.
Cservenák Zoltán

2022. december 09. 11:24

Nem unják meg: Navracsics Tibor szerint 2030-ra Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhetünk

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban pénteken.

 

A tárcavezető kiemelte: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy még decemberben megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap forrásainak folyósításához szükséges megállapodásokat.

 

Az uniós pénzeknek két része van, egyrészt a „hagyományos” kohéziós pénzek (mintegy 3000 milliárd forintot tartanak vissza jogállamisági és korrupciós problémák miatt Magyarországtól), és a tárgyalások jelenlegi állása azt mutatja, hogy az összes operatív program le van zárva, már csak a politikai jóváhagyás kell. Remélhetőleg még decemberben lesz megállapodás az Európai Bizottsággal erről.

 

A források másik része az EU helyreállítási alapjához kötődik (mintegy 2400 milliárd forint), ennek célja, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból kilábalást ösztönözze. Ebben van nem visszatérítendő támogatás és kedvező kamatozású hitel, utóbbi esetleges felvételéről a kormány később dönt – magyarázta Navracsics Tibor.

Címlapon

mutasd mind