Nem tudják a szállodások, mi vár rájuk

Az elszabaduló energia- és alapanyagárak ellenére biztos, hogy az áremelkedést nem tudják teljes egészében a vendégekre áthárítani. Többen energiatakarékos beruházásokat hajtanak végre, valamint hosszabb-rövidebb bezáráson gondolkoznak.
Vass Imre

2022. szeptember 07. 09:00

Nem tudják a szállodások, mi vár rájuk

A múlt héten egy Facebook-bejegyzés robbantotta a bombát. A Pizza Monkey közzétette, hogy egyik hónapról a másikra közel tízszeresével többet kell majd fizetniük a gázért. Az üzletvezető gyakorlatilag nem akarta elhinni, amikor meglátta a legfrissebb gázszámlát, amely szerint majdnem 2,3 millió forintot kell fizetniük. Ahogy Szilágyi Szilárd fogalmazott, sokkhatásként érte őket ez a brutális áremelkedés. 

 

Az árak emelkedésének hatása már a több mint húsz éve működő Illés Panzió éttermében is érezhető, kedden ebédidőben csak a menüt fogyasztó vendégek voltak. A tulajdonos, Illés István kiemelte, az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek az élelmiszeralapanyag árak, van olyan termék, ami egy év alatt száz százalékot drágult. Ezt kigazdálkodni lehetetlen, az új étlap elkészültével árat emelnek. Azonban nem tudnak mindent teljes mértékben áthárítani a vendégekre, hiszen így is egyre kevesebben térnek be az étterembe. A szálloda az elmúlt időszakban jó forgalmat bonyolított le, azonban az energiaárak emelkedése újabb nehézséget hoz.

 

Illés István elmondta, folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudnak majd spórolni a gázon. A tervek szerint más fűtési módra próbálnak áttérni, valamint az is felmerült már, hogy a téli időszakban 2-3 hónapra bezárnak. A belvárosban működő húsz szobás Piano Hotelbe szintén visszatért az élet a covid után, sok vendéget fogadtak. Azonban most itt sem tudják, mire számítsanak. A szálloda vezetője, Németh Ildikó elmondta, kivárnak, mert nem tudják még mennyit kell fizetniük az energiahordozókért. Ő is kihangsúlyozta, hogy az élelmiszerek ára brutálisan emelkedett, amely szintén nehézségeket okoz nekik.

 

Probléma az is, hogy a gázszolgáltatásról nem tudnak hosszú távú megállapodást kötni egyik szolgáltatóval sem, és ez is óriási bizonytalanságot jelent. A megemelkedő költségeket teljes egészében itt sem akarják áthárítani a vendégekre, mert a fizetőképes kereslet egyre csökken. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a szállodák, mivel a megemelkedő költségeket nem tudják már tovább hárítani a vendégekre.

 

Baldauf Csaba elnök kiemelte, a gázárak után az év végén az áram árának emelkedése további jelentős kiadásokat okoz majd a szállodáknak, amelyek az árak emelkedését már nem igazán tudják tovább hárítani a vendégekre.

 

Az elnök szerint biztosan lesznek olyan szállodák, elsősorban vidéken, amelyek kénytelenek lesznek majd bezárni hosszabb-rövidebb időszakokra, de azt nem lehet tudni, hogy mennyi kénytelen majd ehhez a drasztikus lépéshez folyamodni.

 

Videónk is van, nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!