Nem tudja a kormány, mennyibe kerül a honvédségi gépek üzemeltetése

A 2018-ban vásárolt repülőkkel Orbán Viktor, a kormány tagjai, de a köztársasági elnök is előszeretetettel utazgat. A költségeket az adófizetők állják.
Kékes Viktória

2023. január 17. 09:56

Nem tudja a kormány, mennyibe kerül a honvédségi gépek üzemeltetése

2018-ban a Honvédelmi Minisztérium két darab luxusgépnek számító Dassault Falcon 7X-t és két Airbus A319-es vásárolt. (Hogy mennyiért, természetesen azóta sem tudni.) Simicskó István egykori honvédelmi miniszter akkor azt mondta

 

„ezek nem kormánygépek, ezek honvédségi gépek, ezeket a honvédség üzemelteti”.

 

Ennek némileg ellentmond, hogy azóta rendszeresen használják azokat a kormány tagjai, de a köztársasági elnök is. Legutóbb például Orbán Viktor és felesége vette igénybe az egyik Falcont, hogy Rómába repüljön. Itt a miniszterelnök előbb lerótta tiszteletét XVI. Benedek ravatalánál, majd homárt ebédelt egy olasz étteremben. 

Ki ne szeretne ilyen körülmények között utazni? 

Hadházy Ákos régóta szeretné kideríteni, mennyibe kerültek ezek az utak és mennyit repültek a kormánytagok. Egy hónappal ezelőtt a honvédelmi tárca az ellenzéki képviselő megkeresésére azt írta: a költségeket ugyan elárulhatnák (nem tették), de az titok, mennyit repülnek ezek a gépek. Hadházy nem adta fel, ismét kérdezett, ezúttal már csak a költségek felől érdeklődve. A minisztérium ezúttal azt válaszolta, hogy ezeket az adatokat nem kezelik. 

 

(fotó: Facebook)

Az ellenzéki képviselő az RTL Híradónak azt mondta, két eset lehetséges:

 

„Vagy tényleg nem tartják nyilván ezt az adatot, vagy egyszerűen hazudnak, és nem akarják megmondani. Nem tudom melyik eset a súlyosabb, talán az első opció”.

Fotó: Facebook

Az RTL megkérdezte a kormányt, válaszukban azt írták, a fenti válasz megfelel a jogszabályoknak. A költségeket részben a honvédség, részben a gépet igénybe vevő minisztérium fizeti. Arra, hogy mennyibe kerül a repülők üzemeltetése - nem válaszoltak.

 

Ez a válasz is azt támasztja alá, hogy a honvédségi magángépek használata arra is jó, hogy átláthatatlanná tegye a miniszterelnök és a kormánytagok utazásainak elszámolását.