Nem törődnek bele a háziorvosi ügyelet megszüntetésébe az őriszentpéteriek

Aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a javarészt idősek lakta település lakóinak ne kelljen Körmendre, Szentgotthárdra vagy Zalaegerszegre mennie, ha baj van.
Kékes Viktória

2023. március 13. 09:31

Nem törődnek bele a háziorvosi ügyelet megszüntetésébe az őriszentpéteriek

Az ügyeleti rendszer átalakítása után 300 ügyeleti központból csak 102 marad meg országszerte. A Vas megyei Őriszentpéter is egyike azoknak a településeknek, ahol nem lesz többé háziorvos. A változás után Körmendre, Szentgotthárdra vagy Zalaegerszegre kellene menniük a betegeknek. A faluban, de az egész Őrségben sok az idős ember, a polgármester szerint ez sokaknak messze van.

 

„Mindent meg fogunk tenni a lakosság érdekében, hogy ha mindenféleképpen szükséges, az átállás minél zökkenőmentesebb legyen, de az ideális, a legjobb megoldás nyilván az volna, ha megmaradhatna az őrségi orvosi ügyelet” – nyilatkozta az RTL Híradónak Őr Zoltán.

 

Ennek érdekében indított petíciót Pleva Dániel, a Momentum Vas megyei alelnöke. Szerinte ez egy „fontos, mindenki számára jelentős közügy, a petíciót pedig már több mint százan írták alá, ami nem hangzik soknak, de ott azokon a kistelepüléseken nagyon nehéz elérni az embereket”.

 

Eddig három megyében indult el az új ügyeleti rendszer, amely miatt a kormány totális háborút indított a Magyar Orvosi Kamara ellen. Azt már most tudni lehet, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében egyetlen háziorvos sem volt hajlandó aláírni az új ügyeleti szerződéseket, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is csak az orvosok húsz százaléka volt erre hajlandó. Áprilisban Borsodban folytatódik majd az új rendszer tesztelése, a (vár)megyében a bevezetést követően tíz háziorvosi ügyelet és mindössze  egyetlen gyermekügyeleti pont marad. 

 

Címlapon

mutasd mind