Nem tárgyal, inkább bekeményít a hatalom, kirúgással fenyegetik a tanárokat

A területileg illetékes tankerületek tucatjával küldik ki a tanároknak a figyelmeztető leveleket, többeknek fel is mondtak. Van olyan budapesti iskola, ahol az egyik osztályfőnököt élőlánccal akarják megvédeni és vannak olyan pedagógusok, aki nem vették át az iskola igazgatótól a levelet, inkább testületileg, tiltakozásképp személyesen mennek be érte a tankerülethez.
Vass Imre

2022. október 06. 19:25

Nem tárgyal, inkább bekeményít a hatalom, kirúgással
fenyegetik a tanárokat

A kőbányai Szent László Gimnázium diákjai az épületben, a szülők pedig az iskola előtt akarnak élőlánccal tiltakozni az ellen, hogy a hírek szerint az egyik végzős osztály osztályfőnökét el akarják bocsátani, mert polgári engedetlenség keretében tiltakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának kirúgása ellen – írja a hvg.

 

A pestszentlőrinci Kartinthy Frigyes Gimnázium pedagógusai pedig a tankerülethez vonulnak péntek reggel. Az ügy előzménye, hogy az iskola igazgatóját behívatták a tankerülethez, és ott átadtak neki 24, névre szóló levelet, amelyet azoknak a tanároknak kellett volna átadnia, akik részt vettek a polgári engedettlenségben. Azonban ők nem vették át, arra hivatkozva, hogy nem az igazgató a munkáltatójuk, hanem a tankerület vezetője, így demonstratíve, közösen elmennek hozzá átvenni a borítékokat.

 

Ugyan ettől a Külső-Pesti Tankerületi Központtól kapott levelet egy másik pestszentlőrinci iskola, Brassó Utcai Általános Iskola 18 tanára, azzal a figyelmeztetéssel, hogy amennyiben még egyszer részt vesznek a polgári engedettlenségben, rendkívüli felmondással elbocsátják őket.

 

 

A hvg információi szerint hasonló levelet kapott Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 11 tanára, valamint  a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógusa.

 

Több pedagógus szerint legalább 1000 tanár fog hasonló levelet kézhez kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben - ez nem ugyanaz, mintha valaki „csak” a sztrájkban vett részt. A konfliktus heves eszkalációja akkor várható, amikor sokan a tanárok közül továbbra is élnek majd a polgári engedetlenséggel és ezzel már egyértelműen az elbocsátásukat kockáztatják, ha a tankerületek folytatják az eddigi gyakorlatot. 

 

Amennyiben sok tanár így is engedetlenkedik, akkor akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani, az egyébként is óriási létszámhiánnyal küzdő magyar közoktatásban.