Nem támogatja az orvosi kamara az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

Gyakorlatilag egyetlen elemével sem értenek egyet.
Kékes Viktória

2022. november 15. 12:22

Nem támogatja az orvosi kamara az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

Közleményben reagált a Magyar Orvosi Kamara a kormány az egészségügy átalakítását érintő törvényjavaslatára. Ebben azt írják,

 

„A MOK elnöksége a magyar orvostársadalom széles körének bevonása, a vélemények összegzése után nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának Parlament elé terjesztését, annak egyes, az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt”.  

 

Kiemelik ugyanakkor: fontosnak tartják, hogy a kormányzat belekezdjen az egészségügy átalakításába, külön kiemelendő és örömteli a szakdolgozók bérrendezésének ígérete. Bár „az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek”. 

 

A MOK szerint „a törékeny háziorvosi rendszer átalakítását az igen magas korátlagú kollégák szempontjainak figyelembevételével, szélesebb előkészítéssel lehet megkezdeni, a folyamat nem járhat a szerzett vagyoni jogok sérelmével”, és „a gyógyítás alapja, a betegek elemi érdeke, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben”. Szerintük „minden tervnek szem előtt kell tartania azt a célt, hogy a magasan képzett, a magánszektorban és külföldön is keresett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, ami stabilan versenyképes a más munkakörökben elérhető terheléssel (például éjszakai és hétvégi pihenés, az egyre gyakoribb home office lehetősége), illetve az anyagi megbecsülés kiállja a jelenlegi 21,1 százalékos infláció próbáját is”. 

 

Mindezekkel szerintük a benyújtandó törvénytervezet több ponton szembe megy, és csak a meglévő bizonytalanságot fokozza. 

 

A MOK az egészségügy hosszú távú, biztonságos működőképessége érdekében „határozottan javasolja” az egészségügyi átalakításra vonatkozó hosszú távú koncepció, tervek és tanulmányok publikussá tételét. Arra kérik a kormányzatot, hogy tegyék közzé a szóban forgó törvényjavaslat részletszabályait, hatástanulmányait, valamint a modell-kísérlet eredményeit, és mindezeket bocsássák társadalmi és szakmai vitára, „jelentősen több mint 5 napos határidővel”.