Nincs megállapodás a háborús felek között, már 200 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, három halálos áldozata van a mariupoli kórház elleni támadásnak

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború csütörtök délelőtti eseményeiről.
Kékes Viktória

2022. március 10. 13:18

Nincs megállapodás a háborús felek között, már 200 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, három halálos áldozata van a mariupoli kórház elleni támadásnak

Nincs egyezség a háborús felek között

 

Eredménytelen volt az orosz és az ukrán külügyminiszter törökországi tárgyalása. A felek sem a tűzszünetről, sem a Mariupolból kivezető humanitárius folyosóról nem tudtak megállapodni. A tárgyalást követő nemzetközi sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy nyitottak a további tárgyalásokra Belarusz közvetítésével. Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e megtámadni más országokat is, nemmel válaszolt, majd – az orosz narratívának megfelelően – helyesbített, hogy Ukrajnát sem támadták meg, hanem egy évek óta érzékelt fenyegetésre reagáltak. A háborút ezúttal is különleges katonai műveletnek nevezte.

 

Fotó: BBC

 

Az orosz külügyminisztérium közben bejelentette, hogy Oroszország kilép az Európa Tanácsból (ET). Az MTI által idézett közleményükben azzal vádolták meg az Európai Unió és a NATO Oroszországgal szemben barátságtalan tagállamait, hogy az ET, valamint a közös európai humanitárius és jogi térség tönkretételére irányuló politikát folytatnak.

 

Három halott, 17 sebesült Maripoulban

 

Csütörtök délelőtt az is kiderült, hogy három áldozata van a maripouli kórház bombázásának, köztük egy hatéves gyerek.Tizenheten megsérültek, köztük terhes nők is.

 

Fotó: Reuters

 

Az orosz külügyminiszter ma visszautasította a kórházi robbantás miatti „szánalmas felháborodást.” Lavrov azt állítja már három nappal ezelőtt jelezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy a kórház ukrán radikálisok kezére került, akik az „összes anyát és ápolónőt elkergették onnan.” Véleménye szerint világszerte manipulálják a közvéleményt és a nyugati, érzelmes tudósítások csak az ukrán oldalról mutatják be az eseményeket. 

 

Az ukrán városi tanács Telegram-bejegyzése szerint folytatódik a fekete-tengeri kikötőváros bombázása. A humanitárius konvojoknak is vissza kellett fordulniuk a harcok miatt. Egy ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, Oroszország szándékosan blokkolja a civilek kitelepítését a városból, mert nem sikerült elfoglalnia a stratégiailag fontos kikötőt.

 

200 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából ezidáig

Csütörtök délelőtt az Országgyűlés plenáris ülésén is fontos téma volt az orosz-ukrán háború. A köztársaságielnök-jelöltek felszólalásukban felemelték szavukat a háború ellen, és Szijjártó Péter is beszámolt a legfontosabb kormányzati döntésekről. A külügyminiszter napirend előtti felszólalásában azt mondta, Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik, mivel a háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából. 

 

 

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munka, gyerekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátás lesz biztosítva. Emellett a kormány 583 millió forint értékben 800 tonna élelmiszert és 200 tonna higiéniai terméket szállított Kárpátaljára, illetve teljes körű egészségügyi ellátást ajánlott fel a kórházi kezelést igénylő ukrán gyerekek számára. 

 

Szijjártó Péter ismét kiemelte, hogy Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása, valamint az ukrán nép mellett.

 

Szörnyű és megdöbbentő, hogy a 21. század első negyedének végén Európában város ostromok és brutális háborús cselekmények történnek. Szörnyű látni, ahogy családok élete, eddigi teljesítménye válik semmissé, és egy-egy bőröndbe vagy hátizsákba kell belezsúfolni egy élet munkájának gyümölcsét, és meg kell indulni a bizonytalan helyzetből, az életveszélyből a menedék reményében fogalmazott.

 

Szijjártó Péter fontosnak nevezte az Európai Unió egységének fenntartását, és arra emlékeztetett, hogy Magyarország minden egyeztetésen részt vett, részese minden szankciós döntésnek. Magyarország energiabiztonságának veszélyeztetése ugyanakkor „vörös vonalat” jelent a kormány számára, ezért továbbra sem támogatják egy esetleges gázembargó bevezetését Oroszországgal szemben.

 

A földgázszállítás nem ideológiai, nem politikai, nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. Vagy vannak gázforrások, vagy nincsenek. Vagy vannak vezetékek, vagy nincsenek - fogalmazott a külügyminiszter.

 

2,3 millió menekült

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint csütörtökre 2,3 millió menekült hagyta el Ukrajnát.