Nem szabadulhat Bene László, a skálás gyilkos

Bár a börtönben jól viselkedik, a Szegedi Törvényszék szerint nem tudna visszailleszkedni a társadalomba, és fennáll a bűnismétlés veszélye.

2021. április 15. 19:45

Nem szabadulhat Bene László, a skálás gyilkos

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál 1992-ben történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Bene Lászlóról van szó, hiszen a köznyelvben csak skálás gyilkosságként emlegetett eset két elkövetője közül Donászi Aladár már nem él.

A törvényszék csütörtökön azt közölte:

a bíróság a döntését az elítélt által előadottakra, a fogvatartása alatti magatartását részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre, valamint az igazságügyi pszichológus bevonásával készült komplex szakértői véleményre alapozta.

Az elítélt lényegében problémamentesen tölti a szabadságvesztést, tanulmányokat is folytatott, ugyanakkor a szakvéleményből arra lehet következtetni, hogy

személyiségszerkezetéből adódóan a bűnismétlés veszélye továbbra is fokozottan fennáll, csupán mérsékelt megbánás jellemzi

– állapították meg.

A törvényi rendelkezések és a töretlen bírói gyakorlat szerint a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye nem jár automatikusan az elítéltnek, az összetett törvényi feltételek mellett is csupán lehetőség, feltéve, hogy a szabadságvesztés-büntetés célja az elítélt szabadon bocsátásával is elérhető.

A büntetés-végrehajtási bíró úgy ítélte meg, az elítélt esetében nem állapítható meg, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba és törvénytisztelő életmódot folytatna.

A törvényi előírásokkal összhangban a bíró rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2022-ben ismét megvizsgálja. A bíróság végzése ellen az elítélt és védője is fellebbezett.

Bene László feltételes szabadon bocsátását legutóbb tavaly év elején utasították el.

Bene László Donászi Aladárral együtt követett el rablógyilkosságot 1992-ben, Donászi 2001-ben a sopronkőhidai börtönben öngyilkos lett. Benét a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. A bíróság kimondta, hogy az elítélt a legkorábban 20 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra, ez 2014. május 4-én telt le.

Benéről számtalan cikk, riport jelent meg az elmúlt évtizedekben, az utóbbi években az RTL Klub többször is forgatott a szegedi Csillagban raboskodó, jelenleg 68 éves férfival.

(Nyitókép: RTL Klub)