Nem sok jó hír van az omikronról, de ez igen

Úgy tűnik, hogy a koronavírus omikron mutációja kevésbé veszélyes a tüdőre, mint a korábbi variánsok. Legalább is egy brit kutatás ezt állapította meg.
Vass Imre

2021. december 19. 13:38

Nem sok jó hír van az omikronról, de ez igen

A kutatás szerint, amelyet a Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease végzett, az omikron vírus a mutálódott tüskefehérjének köszönhetően kerüli ki a szervezet védelmi mechanizmusát, azonban a változás miatt csökken a tüdőbeli szaporodása és a súlyos megbetegítő képessége.

 

A tanulmány készítői szerint a megfigyelések arra hívják fel a figyelmet, hogy „az omikron az immunválasz megkerülését lehetővé tévő tulajdonságokért cserébe alkut kötött a szaporodást és a patogenitást befolyásoló tulajdonságok terén”

 

A kutatócsoport vezetője, Ravi Gupta mikrobiológia professzor szerint a kedvező eredmények ellenére az omikron variáns nagy kihívás elé állíthatja az egészségügyet, mert hatékonyabban képes kikerülni a szervezet védelmi mechanizmusát. Igaz emiatt a betegség lefolyásához köthető tulajdonságok valószínűsíthetően felhígultak valamelyest. 

 

Nagy-Britanniában is folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, annak ellenére, hogy magas az átoltottság aránya. A szakemberek szerint az új esetek közel hatvan százalékáért minden bizonnyal az omikron variáns a felelős.

 

infostart.hu