Nem sikerült kiegyenesedni a kézi Eb magyar nyitómeccsén: Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13)

Nem úgy indult, ahogy szerettük volna, kellemetlen verességgel kezdett Gulyás István válogatottja, az előzetesen a csoportban leggyengébbnek tartott Hollandia verte meg Siposékat úgy, hogy a magyar válogatott először és utoljára 1–0-nál vezetett... És könnyen lehet, hogy máris kiesett...
Garai Szakács László

2022. január 13. 22:09

Nem sikerült kiegyenesedni a kézi Eb
magyar nyitómeccsén: Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13)

Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13)

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 1. játéknap, Budapest, MVM Dome. Vezette: Mirza Kurtagić, Mattias Wetterwik (svédek).

Magyarország: Mikler, Székely – Rodríguez 3, Máthé 5, Sipos, Bánhidi 3, Szita, Lékai 8, Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin, Ligetvári, Rosta. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Hollandia: Ravensbergen, Schellekens – Stavast, Ten Velde 2, Schoenacker 1, Sluijters, L. Steins 3, Benghanem 3, Schagen 3, I. Steins, Adams, Boomhouwer, Smit, Smits 11, Jansen, Baijens. Szövetségi kapitány: Erlingur Richardsson.

Hétméteres: 6/4, illetve 5/5.

Kiállítás: 10, illetve 10 perc.
Piros lap: Ten Velde (41.)


 

 

A találkozó előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új arénában.

 

 

A magyar válogatott húszfős keretéből Borbély Ádámot, Győri Mátyást, Nagy Bencét és Sunajko Stefant nem nevezte a meccsre a szakmai stáb.

 

Nem kezdett jól a nyomás alatt játszó magyar válogatott, több lövést elhibáztak Bénhidiék, ezt kihasználva a felszabadultan és gyorsan kézilabdázó hollandok hét perc alatt 5–2-re elléptek. A 12. percben 3–7-es állásnál Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, és hamarosan beküldte Székely Mártont, aki egy bravúros védéssel mutatkozott be a kapuban. Irányító, beálló és balátlövő posztra is érkezett a frissítés, a játék képe azonban nem változott, pontosabb volt az ellenfél és Kay Smits vezérletével őrizte előnyét. Két magyar büntető is kimaradt, így egy félidő után a hollandok megérdemelten vezettek.

 

A folytatásban az ellenfél a rendezetlen védekezéssel szemben továbbra is alkalmazta a lerohanást, felállt védőfalnál viszont lassította a játékot. Ekkor egyszer felzárkóztunk egy gólra, ezután megint egyre többet hibáztak, amit a hollandok kihasználtak (19–15). Székely bravúros védéseivel tartottuk magunkat, de a túloldalon Bart Ravensbergen is kiválóan teljesített. A védekezést és a támadójátékót sem tudtuk hatékonyabbá tenni, igaz egy holland időkérés után Bodó Richárd húsz másodpercen belül kétszer is betalált. Lékai Máté jóvoltából három perccel a vége előtt összejött az egyenlítés, de miután az ellenfél újra betalált, a magyarok lassan támadtak, a végén Máthé Dominik ismét rontott, ezzel eldőlt a mérkőzés.

 

Érthetetlen egy kicsit az is, hogy miért csak hisztizve nézte Gulyás szövetségi kapitány a meccset, ahelyett, hogy időt kért volna: a háromból csak egyet használt el.

 

Ez volt a két együttes huszonegyedik egymás elleni mérkőzése, és a hollandok húsz vereség után először nyertek.

 

A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

A lefújás után Gulyás István szövetségi kapitány úgy fogalmazott, a hollandok teljesen megérdemelték a ma esti győzelmet.

 

– Nagyon idegesen játszottunk, nem azt az arcunkat mutattuk, ami jellemző ránk. Sajnos belekerültünk egy olyan spirálba, amiből nem tudtunk kijönni, nem tudtuk a játékosainkat megnyugtatni és vereség lett a vége – nyilatkozta. Hozzátette, reményeik szerint a következő mérkőzésükön könnyebben viselik majd az aréna nyomását és azt az elvárást, amit a sok néző támaszt velük szemben. – A portugálok ellen az lesz a legfontosabb, hogy kontrolláltabban kézilabdázzuk, a kezünkben tartsuk az irányítást.

 

Bánhidi Bence bokasérüléséről az edző elmondta, az alapos orvosi vizsgálatok után derül ki, hogy a Pick Szeged beállója vállalni tudja-e a játékot vasárnap.

A játéknap további eredményei

 • A csoport (Debrecen)
  Dánia–Montenegró 30–21 (18–10)
  Szlovénia–Észak-Macedónia 27–25 (13–10)
 • C csoport (Szeged)
  Franciaország–Horvátország 27–22 (13–11)
  Szerbia–Ukrajna 31–23 (17–11)
 • E csoport (Pozsony)
  Svédország–Bosznia-Hercegovina 30–18 (17–11)
  Spanyolország–Csehország 28–26 (14–11)
 • F csoport (Kassa)
  Norvégia–Szlovákia 35–25 (15–11)
  Orosz csapat–Litvánia 29–27 (14–9)

Címlapon

mutasd mind