Nem nagyon rázta meg a Molt a benzinárstop: így is 373 milliárdos rekordnyereséget ért el a április és június között

Az adatok megfelelnek a piaci várakozásoknak, amelyek hasonló mértékű eredménnyel számoltak. A becslések elsősorban azért valószínűsítettek rendkívüli eredményt, mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat Oroszországból, ráadásul az állami árszabályozásának köszönhetően az üzemanyag-forgalom is jelentős maradt.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 09:51

Nem nagyon rázta meg a Molt a benzinárstop: így is 373 milliárdos rekordnyereséget ért el a április és június között

A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” üzleti eredményt ért el – olvasható a társaság honlapján péntek hajnalban közzétett jelentésben.

 

A társaság féléves összesítésben is jól teljesített. Az első hat hónapban a tiszta EBITDA elérte a 755,4 milliárd forintot, míg tavaly ugyanekkor 428,7 milliárd forint volt. A tiszta üzleti eredmény 200,1 milliárd forintról 540,5 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.

 

A második negyedév során a kutatás-termelés (upstream) EBITDA-ja meghaladta a 207 milliárd forintot az egy évvel korábbi nem egészen 83 milliárd forint után. A féléves teljesítmény egy év alatt 157 milliárd forintról csaknem majdnem 371 milliárd forintra nőtt. A Mol értékelése szerint az upstream továbbra is a vállalat „erős készpénztermelő pillére”. (MTI)