Nem működik a propaganda? A magyarok 56 százaléka helyesli az Oroszország elleni szankciókat

Hiába „Brüsszelezik” a kormány, nem utáljuk az Európai Parlamentet és kétharmadunk részt venne az EP-választáson is.
Kékes Viktória

2023. január 19. 08:30

Nem működik a propaganda? A magyarok 56 százaléka helyesli az Oroszország elleni szankciókat

A hétvégén összesítették a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményét, a kormányzati kommunikáció azóta minden létező csatornán azt harsogja, hogy „a magyarok 97 százaléka elutasítja a brüsszeli szankciókat”! (A 97 valójában csak 17, és a szóban forgó szankciókat Orbán egytől-egyig megszavazta, de a propaganda lényege nem is a tények tiszteletben tartása vagy az igazmondás.)

 

Ennek némileg ellentmond az Eurobarométer tavaly októberi kutatása is, amelyet a 444 vett észre az Európai Unió hivataloshonlapján

 

Ebből az derült ki, hogy a megkérdezettek 56 százaléka teljes mértékben vagy részben helyesli az uniós lépéseket, beleértve az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai humanitárius segítséget, továbbá a szankciókat, amelyek az Ukrajna ellen csaknem egy éve háborút indító Oroszországot sújtják. A teljes uniós támogatottság 73 százalék.

 

A kormányzati szereplők „brüsszelezős” nyilatkozatai ellenére az Európai Parlament megítélése sem olyan rossz: mindössze 19 százalék van rossz véleménnyel a demokratikusan választott testületről. Semleges állásponton a hazai megkérdezettek 42 százaléka áll, míg 39 százalék pozitívan ítéli meg a szerepét. 

 

A magyarok kedvét a választásoktól sem vette el a folyamatos kormánypárti negatív kampány, ugyanis 70 százalék válaszolt úgy, hogy valószínűleg részt venne az EP-választáson, ha azt most rendeznék.

 

A több mint ezer fő megkérdezésével készült, reprezentatív felmérést októberben készítették, épp akkor, amikor a kormány bombás plakátjai elözönlötték az utcákat.