Nem minden városi távhőcégnek kell kötbért fizetnie az MVM-nek

Szegednek, Miskolcnak és Hódmezővásárhelynek is fizetnie kell azért, mert spóroltak a gázzal. A kormánypárti vezetésű Szekszárd és Székesfehérvár viszont megúszta a büntetést.
Kékes Viktória

2023. január 18. 07:39

Nem minden városi távhőcégnek kell kötbért fizetnie az MVM-nek

A Szetáv után a miskolci távhőcéget is kötbér kifizetésére kötelezte az állami MVM, mert a kormány utasításainak megfelelően, spóroltak a gázzal. Hasonlóképp járt Szombathely is, ők is büntetést kaptak a takarékoskodás miatt.

 

A hvg.hu cikkéből az derült ki, hogy nem minden távhőszolgáltatóval bánt ilyen szigorúan az MVM. A lap megkeresésére ugyanis többen is azt közölték, hogy eddig nem kellett kötbért fizetniük az enyhe tél ellenére sem. A legérdekesebb a kormánypárti vezetésű Szekszárd esete, ahol tavaly októberben alulvételezte a gázt a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. – mégsem büntették meg. A hvg rákérdezett a cég ügyvezetőjénél, hogy mi lehet ennek az oka. Válaszában Csukle Tibor azt írta:

 

„Mi sem tudjuk, hogy miért nem számlázott mindeddig az MVM”.

 

Nem kellett kötbért fizetnie az ugyancsak fideszes vezetésű székesfehérvári Széphő Zrt.-nek sem. A cég a lappal csak annyit közölt: 

 

„Az MVM eddig még nem kötelezte kötbérfizetésre, azt nem írták meg, mi lehet ennek az oka”.

 

Múlt héten derült ki, hogy hiába takarékoskodik a gázzal a Szegedi Távfűtő Kft., nem tud pénzt megtakarítani, mert az állami tulajdonú MVM kötbér megfizetésére kötelezte a céget. A távhőcégeket (már amelyiket a jelek szerint) annak ellenére büntetik a spórolás miatt, hogy a kormány a rezsitámogatás egyik feltételéül szabta a megtakarítást.