Nem meglepő, erős fideszes kötődése van az egyetemi takarítást elnyerő cég tulajdonosának

A nyertes cég tulajdonosa, Varga Róbert tagja volt a szegedi KDNP elnökségi elnökségének, dolgozott együtt Szíjj Lászlóval, 2014-ben pedig képviselőjelölt volt a Fidesz-KDNP színeiben.

2021. április 13. 10:04

Nem meglepő, erős fideszes kötődése van az egyetemi takarítást elnyerő cég tulajdonosának

A 24.hu információja alapján mi is megírtuk, a Clean Star Complex Kft. közbeszerzés nélkül nyerte el az egyetem takarítási feladatait. Az ügy több sebből is vérzik, hisz a közbeszerzés mellőzése mellett, a cég akkori vezetője Fülöpné Zimacsek Anikó az egyetem közbeszerzési osztályán dolgozik, ez pedig összeférhetetlen. Ráadásul az évi 750 millió forintos megbízási díj jelentősen meghaladja azt az összeget, amiért a régi vállalkozó elvégezte a munkát.

A január 1-jén életbe lépett takarítási megbízást a Clean Star részéről a tulajdonos, Varga Róbert írta alá.

Időközben Vargáról kiderült, hogy több szálon is kötődik a Fideszhez.

2014-ben, az őszi önkormányzati választáson a 12-es választókörzetben indult a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület jelöltjeként, azonban nem jutott a közgyűlésbe. A kampányban egy interjúban elmondta „már 2006 óta segíti a háttérből, és a kormánypártok helyi képviselői már tavaly felkeresték arra kérve, hogy induljon az önkormányzati választáson”.

A 24.hu azt is kiderítette, hogy a 2014-es kampány során a Varga résztulajdonában álló Clear Star négy alkalommal, összesen 1,6 millió forint értékben fizetett a szegedi Délmagyaroszág nevű napilapnak, hogy a Fidesz-KDNP-s jelöltről politikai hirdetések jelenjenek meg.

Varga cége a Szijjártó Pétert jachtoztató Szijj László cége a Duna Aszfalt alvállalkozójaként is dolgozott, ők építették a pihenőket az M43-as autópálya Makó és a határ közötti szakaszán.

Emellett az állami támogatások elnyerésében is jeleskedik a Clean Star Complex Kft.

  • 2012-ben 38 millió forint állami támogatást kaptak munkahelyteremtésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól,
  • 2014-ben 59 milliós támogatást kaptak szintén az NGM-től,
  • 2015-ben uniós támogatással közel egymilliárd forintból építettek lakóingatlanokat pszichoszociális ellátottaknak Szentesen és Nagymágocson,
  • 2015-ben 1,2 milliárdért Győrben építettek kormányablakot,
  • 2015-ben konzorciumban fejlesztették a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szegedi ingatlanját,
  • Algyőn a Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet megbízásából közel 700 millió forintért bővítették a Borbála Fürdőt.

A 24.hu kereste a Clean-Star tulajdonosát, azonban Varga Róbertet nem sikerült elérniük.