Nem maradnak márciusig olvasnivaló nélkül a szegediek: újranyitott három fiókkönyvtár

A takarékosság miatt – több szegedi kulturális intézménnyel együtt – december végén átmenetileg bezárt a Somogyi-könyvtár és tizenhárom fiókkönyvtára is. A három hetes kényszerszünet után hétfőn három fiók – az Északvárosi, az Odesszai és a Rókusi – újra kinyitott. Ezek ugyanis nem választhatók le a távfűtésről, így zárva tartásukkal nem lehetne energiát és persze pénzt spórolni. A három intézményből tavaszig bármelyik szegedi könyvtárba szóló olvasójeggyel lehet könyveket kölcsönözni.
Rafai Gábor

2023. január 09. 15:56

Nem
maradnak márciusig olvasnivaló nélkül a szegediek: újranyitott három
fiókkönyvtár

Hétfőn a nyitásra várva már fél 10-kor megjelentek az első olvasók az Odesszai fiókkönyvtár előtt, sokan nyolc–tíz kötetet is visszahoztak, hogy újabb olvasnivalókat vihessenek. Délig nagyjából félszázan adták le a decemberben kikölcsönzött könyveket, szám szerint háromszáz kötetet.

 

A decemberi bezárás előtt pedig valósággal megrohamozták a Somogyit és a fiókkönyvtárakat az olvasók.

 

– A szokásos tíz helyett kivételesen húsz kötetet lehetett kölcsönözi. December első két hetében harminckilencezer kölcsönzést regisztráltunk. Ez a teljes novemberi forgalmunknak több mint a százharminc százaléka – mondta Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Sokan bespájzoltak az unalmas téli napokra, vittek szinte mindent, a legnépszerűbbek a szórakoztató és történelmi regények slágerszerzői voltak: Nárai Tamás, Tisza Kata, Alexandra Belinda és Fábián Janka regényei mellett sokan keresték Michelle Obama és Péterfy-Novák Éva könyveit is. A gyerekek körében pedig Berg Judit, Mészöly Ágnes és Gyimesi Dóra voltak most is legnépszerűbbek. 

 

– Szerencsére volt miből választani, tavaly közel húszezer kötettel tudtuk gyarapítani a könyvtár állományát. A bezárás miatt a slágerkönyvekből plusz példányokat is rendeltünk, hogy ki tudjuk szolgálni az olvasói igényeket. Ezeket most a három nyitva tartó fiókkönyvtárban érhetik el. 

 

Március 5-éig megerősítik a nyitva tartó fiókok könyvállományát is: a központi könyvtárból több ezer kötetet osztanak szét erre az időszakra, de a megszokott napi- ésheti lapokat is elolvashatják hétfőtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 10 és 16 óra között Odesszában, Csillag téren vagy Rókuson a szegediek, akikből több mint 18 ezren a Somogyi aktív olvasói. 

 

Megtudtuk azt is, a koronavírus-járvány utáni első békeévben, tavaly, 112 ezer alkalommal kölcsönöztek, összesen 426 ezer kötetet az olvasók. 

 

 

Hogy az év első két hónapjában se maradjanak olvasásélmény nélkül most a három nyitva tartó fiókkönyvtár mellett a Somogyi március 5-éig zárva tartó könyvtári egységeinek többsége ez idő alatt ideiglenes könyvtárpontokat működtet. Ezeket a pontokat csak az adott könyvtárba szóló olvasójeggyel rendelkezők, illetve az oda beiratkozók használhatják. 

 

Egyszerre mindenhol tíz könyv kölcsönözhető:

  • a központi könyvtár olvasóinak a Nemzetiségek Háza és a szegedi vasútállomás,
  • a Dorozsmai Fiókkönyvtáré az Orczy István Általános Iskola és a Szélmalom Kábeltévé Zrt.,
  • a Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtáré az Összefogás Háza,
  • a Móra Utcai Fiókkönyvtáré a Mátyás téri iroda,
  • a Szőregi Fiókkönyvtáré a Kossuth Lajos Általános Iskola,
  • a Tápai Fiókkönyvtáré pedig a Helyi portéka üzlete a könyvtárpontja.

 

Hétfőtől ismét működik a Dóm téri könyvautomata is, amit a központi könyvtárba szóló olvasójeggyel lehet igénybe venni.

 

A tervek szerint március 6-ától visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, a szegedi könyvtárak pedig a korábban megszokott nyitvatartáshoz. 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind